FESTES ROMANES

A l'antiga Roma, quasi cada dia es celebrava alguna festivitat relacionada amb alguna divinitat, amb  els cicles agrícoles o amb la fecunditat, sempre acompanyades de rituals o sacrificis. Molts d'aquests feriae encara perduren avui dia, com a herència d'aquell passat on l'oci estava ben vist i el treball era només feina d'esclaus.

Hi havia tres tipus de festes diferents:

Stativae, eren festes que es celebraven cada any.
Imperativae, eren unes celebracions obligatòries per purgar un problema amb els déus.
Conceptivae, també eren festes celebrades cada any però sense un dia fix.

Les més importants eren:

La Parentalia es celebrava del 13 al 21 de Febrer, era una festa dedicada als difunts, els familiars anaven al cementiri, on visitaven les tombes dels seus parents morts, i realitzaven diverses ofrenes i sacrificis. Aquesta celebració ha esdevingut el dia de tots sants.

Carmentalia eren dos dies (11 i 15 de Gener) els quals estaven dedicats a Carmena, la deessa de la salut de la dona.

Floralia era una festivitat en honor a Flora, la deessa de les flors i la vegetació, durava del 28 d'abril al 2 de maig. Aquesta festa tenia una ambient lasciu on es buscava el plaer.

Saturnalia era una festa celebrada cada 17 de Desembre, dedicada al déu Saturn. Es celebrava un cop les feines del camp s'havien acabat i era similar amb el carnaval i el nadal, ja que tot estava permès i la gent es disfressava.

Lupercalia era una festa coneguda com a festa del llop ja que estava dedicada a Luperc, el déu de la fertilitat i protecció dels ramats dels llops. És una de les celebracions més antigues 

Romans durant una celebració
Aquí adjunto un vídeo molt interessant que explica la Saturnalia detalladament.



Èlia Vilà
1r Batx

Comentaris

Unknown ha dit…
He trobat que totes les festes tenien un significat molt interessant, però la que he trobat més interessant i curiosa ha estat la Saturnalia. Havent vist el vídeo, he entès perfectament en què consistia, i m'he sorprès positivament al veure que els esclaus tenien una oportunitat d'estar al mateix nivell que la resta d'habitants lliures o amos. Està bé que les festes tinguessin un propòsit o un motiu, perquè personalment crec que avui dia fem moltes festes que no sabem ni per quina raó se celebren.
Martina Vilar ha dit…
Pel que veig, aquella època, l'època dels romans celebraven molt. En aquesta entrada diria que falten més festes romanes, perquè hi ha una altra festa anomenada "matronàlia" que era una festa romana per a les matrones romanes celebrada l' 1 de març en honor de Juno Lucina. Segons Ovidi va ser instituït en memòria de la pau entre romans i sabins, feta per mitjà de les dones sabines. Molt bona entrada!!
Helena ha dit…
És curiós com actualment no se li atribueix tanta importància a les festes tradicionals com se oli atribuïa anteriorment. Actualment els moments festius s'atribueixen més als joves i no a una unió del poble, d'una cultura. A més a més, actualment no se celebren tantes festes com ho feien.
Unknown ha dit…
M'agrada com les festes eren molt més importants, i he trobat curiós el fet que a la Saturnalia els papers es canviéssin. Potser la podriem comparar una mica amb el carnaval que celebrem nosaltres, que,tal com diem, "tot s'hi val". Una entrada molt interessant!
Karina Szabo ha dit…
Gràcies a aquesta entrada es pot descobrir de on provenen algunes de les festes més importants que tenim actualment, i és interressant saber on surgeixen i el perquè de elles. Esta molt ben redactat, i un tema molt útil.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES