ELS ESPECTACLES PÚBLICS (II)

En la meva última entrada vam parlar sobre els espectacles públics, com que n'hi havia molts i de diferents he dividit aquella entrada en dues parts. En aquesta veurem l'arquitectura de l'amfiteatre i tota la informació sobre el teatre i les representacions que s'hi feien.

Fins a Cèsar a Roma no es coneixia l'amfiteatre. El primer amfiteatre que es va construir era de fusta i era la fusió de dos teatres; d'aquí el nom d'amfiteatre.
A l'època d'August es va construir el primer amfiteatre de pedra i un segle després es va construir l'amfiteatre més famós el Colosseu, per la seva grandària i el seu estat de conservació, també s'anomenava amfiteatre Flavi. Té 524 metres de perímetre i 49 d'alçada, amb una capacitat per a 80.000 persones.
Les parts essencials de l'amfiteatre Romà són les següents:
  • L'arena: era la zona on es feien totes les actuacions. L'anomenaven així ja que el terra era de sorra.
  • Les fossae: eren les galeries que hi havia sota l'arena on hi havia dependències pel material, les feres i els gladiadors.
  • La cavea: era el conjunt de totes les graderies on hi havia asseguts els espectadors.
  • El podium: era un mur alt que separava l'arena de la cavea per protegir a tots els espectadors de les feres i les armes que portaven els gladiadors.
Parlem sobre els espectacles que els romans feien en els teatres. Els espectacles teatrals ja els feien en el primer temps de la República, aquestes representacions les feien a l'aire lliure, i representaven diferents espectacles com per exemple:


  • També es representaven obres dramàtiques traduïdes del grec, tant si eren tragèdies, com si eren comèdies.

    • Versus fescennini, eren representacions amb un caràcter rialler i amb ganes de fer malt.
    • Atel·lanes, eren representacions de farses sobre diferents temes, estaven fetes amb un to per riure.
    • Mims, hi barrejaven dansa mímica, la música i les al·lusions a personatges notables.
    L'arquitectura del teatre constava de quatre parts essencials: la cavea, l'orchestra, el proscaenium i la scaena.
    • La cavea, era una graderia semicircular on seien  els espectadors, les primeres grades sempre es reservaven pels senadors, les catorze següents per als cavallers i la resta pel poble.
    • L'orchestra, era l'espai que hi havia entre el proscaenium i la cavea, on hi havia un altar dedicat a Dionís.
    • El proscaenium, era la plataforma rectangular


    Eva Bujons
    1r Batx

    Comentaris

    Molt bona entrada Eva! Tots hem sentit a parlar de l'amfiteatre romà malgrat que la majoria no ens hem parat a cercar el què realment s'hi feia i amb quines parts es dividia.
    De fet, un amfiteatre és una gran edificacció descoberta de l'arquitectura romana clàssica, normalment de planta oval amb un espai central a nivell del sòl i cobert de sorra (en llatí arena),com molt bé ens has dit a la entrada, el qual estava envoltat per tres nivells de graderies (cavea): en termes generals el primer a tocar de l'arena era pels personatges importants de la comunitat (imma cavea), el segon on seia la plebs romana; és a dir la classe social baixa; generalment pobre però amb llibertat (media cavea), i el tercer espai al capdamunt de la graderia on seien les dones (summa cavea). L'arena i les graderies estaven separades per un mur alt que protegia el públic. Als fonaments de les graderies hi havia diversos espais confinats on tancar-hi els gladiadors (spolia) o les gàbies de les feres (carcere).
    Anònim ha dit…
    Entenc que aquests amfiteatres es trobaven a les ciutats més grans i imponents de l'Imperi Romà, ho dic per la gran capacitat que tenien aquests recintes. Em queda el dubte si ciutats com Tàrraco o alguna altra de la Hispània tenien amfiteatres. Suposo, també, que com que encara queda una altra entrada en relació als espectacles romans, espero que també ens expliquis quines activitats s'hi feien.
    Unknown ha dit…
    Molt bona entrada! Jo he estat al Colosseu però malauradament no l'he vist per dins i així m'he fet una idea de com era! Molt interessant!
    Martina Vilar ha dit…
    Fa poc que també vaig fer una entrada sobre l'amfiteatre i llegint aquest article he vist que hi ha quatre parts, i jo l'altra entrada vaig posar que només hi havia tres parts. No sabia que el podium era per protegir dels espectadors. M'ha agradat saber més coses sobre dels amfiteatres.

    Entrades populars d'aquest blog

    LA SOCIETAT ROMANA

    LES CASES ROMANES

    L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)