ELS FUNERALS

Quan una persona es moria, els seus familiars començaven els rituals fúnebres cridant el seu nom. Rentaven el mort amb ungit d'oli, el vestien amb les millors robes, després durant uns dies el cos mort estava en un atri a casa, perquè els parents, amics i coneguts poguessin anar a veure el mort. El dia del funeral portaven el mort pels carrers, a més a més hi havia música i unes ploraneres professionals. Si el difunt era noble llavors hi havia més gent, com per exemple: actors, esclaus... Després de donar-li sepultura es feia un gran banquet i el cap de nou dies es tancava el dol amb un sacrifici.

TIPUS D'ENTERRAMENT

Hi havia dos tipus d'enterrament: la incineració i la inhumació. La que es feia més servir era la inhumació. 
Per incinerar el mort, es col·locava el difunt en una pira que cremava fins que el cos era cendres. Les cendres posaven en un recipient anomenat urna i s'enterrava en una tomba.
La inhumació era enterrar el cos sencer, es feia un forat el terra i es cobria. La majoria dels romans, excepte els més pobres, enterraven els seus morts en unes tombes d'obra. Els més humils en una caixa de fusta.

TIPUS DE TOMBES

a) Tombes simples:

- Sarcòfag: un recipient llaurat en pedra, de fusta o de plom.

Sarcòfag
- Tomba a dues aigües o caputxines: consisteix a cobrir el cos amb tègules planes en forma de triangle.

Tomba a dues aigües
- Urna cinerària: amb les restes o les cendres del difunt a dins d'un recipient ceràmic i després és enterrat.

Urna cinerària
b) Tombes monumentals:
Moments turriformes: consisteixen en una construcció de planta quadrada sobre un  podi esglaonat i decorada amb relleus i estructures.
Els pilars estela: consisteixen en una base escalonada sobre la qual s'alça un pilar amb rematada en forma de capitell, que a sobre hi ha una escultura.

El pilar estela
Mausoleus: llocs on s'enterra tota la família. 
Catacombes: són enterraments col·lectius paleocristians senzills.

Catacumba
Abocadors: era per gent pobra que no tenien familiars o coneguts.
Columbari: grans estructures rectangulars alineades en files regulars, horitzontals i verticals que albergaven més de mil urnes.

Columbari
Martina Vilar
4t ESO

Comentaris

Anònim ha dit…
El procés d'un funeral és realment semblant respecte a l'actualitat. M'ha sorprès molt el fet de que l'incineració ja estigués present en aquella època, i que hi haguessin tants tipus de formes d'enterrar. És un tema diferent però molt interessant. Felicitats Tina!
Una entrada molt interessant! Els romans celebraven el ritual amb una doble finalitat, una era acomiadar el difunt i l'altre era assegurar-se que la seva ànima marxava cap al Més Enllà i no es quedava en el món dels vius.
He pogut llegir que només el cridaven tres vegades pel seu nom, per comprovar que realment havia mort. Alguns, també posaven una moneda a la boca dels morts per tal de pagar a Caront el seu últim viatge cap al món dels morts.
Unknown ha dit…
La mort era una cosa molt important en la societat romana. Era el pas de la vida terrenal a una nova vida i calia celebrar-ho i plorar-alhora.
De fet ho celebren amb llargs festejos i banquets que podien durar fins a nou dies.
Unknown ha dit…
Una entrada molt interessant Martina! He vist que hi havia tipus diferents de tombes... suposo que també hi feia molt la teva classe social i l'economia familiar.
Una entrada molt interessant Martina. M'ha sorprès molt les similituds que hi han entre els funerals d'avui en dia i els d'aquella època. Tot buscant he trobat que hi havia unes lleis anomenades Les lleis de les Dotze Taules que prohibien la sepultura i, fins i tot, la incineració dins les muralles de la ciutat. D'aquesta manera, pels més pobres, els llocs de cremació es trobaven en camps, i els més rics, construïen les seves tombes tan visibles com poguessin permetre's-ho.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)