"AEGYPTUS PROVINCIA ROMANA"

Ave!!

Aquest any hem llegit les Metamorfosis d’Ovidi a classe, no volia cansar amb tanta mitologia. Així que vaig estar rumiant durant un temps sobre què podria fer l'article, algun tema que encara no s’hagués tocat, i al final vaig trobar la resposta: Aegyptus, una província romana just enmig d’Egipte. Pels que no em coneixeu sapigueu que sóc una egiptomaniàtica, així que quin millor tema que aquest, on es relacionen dues de les meves cultures preferides.

Entrant en el tema, mentre Marc Antoni i Cleòpatra estaven junts, els romans van anar envaint Egipte des de l'ombra, de manera que, quan aquests van morir a l’any 30 a.C, quasi tot l'actual Egipte va passar a ser propietat dels romans, sota el poder d’Octavi (el futur emperador Cèsar Agust). Octavi va fundar una província que seria la referent egípcia de tot l’imperi romà i la va anomenar Aegyptus (es pot observar que el nom és llatí per la seva desinència –us).

En el segle II d.C., Egipte va sofrir persecució per la seva religió, ja que s’estava estenent el cristianisme per tota la regió, així que l'emperador Justinià I va prohibir tota practica de la religió egípcia i va clausurar tots els temples de la zona. Això va suposar una crisi ideològica a la població, però finalment el poder romà va eclipsar les creences egípcies.

Els romans van provocar una altra crisi a Egipte en relació a l'economia, ja que van fer pagar impostos bastant elevats i van fer viure a molts egipcis en la pura misèria, mentre ells gaudien de la riquesa de la regió. Tot això va portar que els egipcis, que abans creien que la vida seguia després de la mort, no desitgessin la vida eterna.

Un romà anomenat Adrià, va visitar dues vegades Egipte i va fundar Antinòpolis, en memòria del seu amant Antínous, mort ofegat. Des del moment del seu reinat endavant es van erigir edificis d’estil grecoromà per tot el país.

En total es calcula que va haver-hi vuit dinasties romanes que van governar Egipte amb els seus 30 reis, ja que s'han trobat jeroglífics amb noms romans de llinatge poderós.

No tot va ser dolent per als egipcis durant el regnat romà, ja que també van viure una època d’esplendor econòmica i van incorporar la moneda a la societat, encara que aquesta va durar molt poc.

L’any 131 es va tornar a produir una rebel·lió dels egipcis contra Marc Aureli, emperador en aquell moment, pels alts impostos que els feia pagar. Aquesta rebel·lió va causar molts danys a l’economia egípcia i aquí és on podríem dir que va començar la decadència d’Egipte.

El govern romà sobre Egipte es va acabar amb la invasió dels àrabs. Els romans van oferir molt poca resistència per la supervivència d'Egipte com a societat, així que es van retirar per posar tots els seus esforços que l'Imperi Romà, situat a Hispània, fós mes fort.

La meva opinió personal sobre aquest tema, després d’haver-lo estudiat i analitzat a fons, encara que ja sé que puc no ser molt objectiva per les meves preferències, és que crec fidelment que els romans van ser els impulsors de la fi de la cultura egípcia, perquè van deixar molt marcada tant l'economia com la religió del país, afectant així l’esperit de la població, que se sentia derrotada i humiliada, i que no es va poder defensar dels àrabs, que són els que van acabar finalment amb la gloriosa època egípcia, una de les civilitzacions més importants en molts aspectes de tots els temps.

Hi ha alguna altra apassionada pel món egipci, per aquí? És una cultura apassionat i estretament relacionada amb el món grecoromà...

Sara Martínez
4rt ESO

Comentaris

Montse ha dit…
Gràcies Sara per aquesta intervenció. És cert que la cultura d'Egipte és interessantíssima; ens agrada obrir la ment al món que ens envolta, al passat també, que dóna sentit al que som ara.
Bé per pensar a tractar un tema que no fos de mitologia, ja que potser l'hem tractat més.

Tots els que hem fet possible aquest bloc estem una mica "malalts" de món grecoromà, no creus?
Teresa ha dit…
Tens raó, Montse. Tant els alumnes de La Garriga com els de Badalona cada dia troben nous temes i amplien el seu àmbit de coneixement.
Us animo a continuar per aquest camí!
majka. ha dit…
Sandra, jo sóc una apassionada!!! Si realment t'interessa el món grecoromà i la cultura egipcia, et recomano que compris la revista HISTORIA del National Geographic, allí hi ha un munt d'articles amb moltes fotografies, investigacions, documents... t'agradarà!

Bé, doncs, segueix així!!
Thaïs ha dit…
Ave!
A mi la historia de Cleopatra, amb Cesar sempre em va fascinar i després amb marco antonio, una gran historia.. l'article de la Sara com sempre molt llarg, però m'ho he llegit i està molt ben fet, crec que no hi ha res més a dir..
Vale!
C ha dit…
Bé, a mi m'ha agradat molt aquest article ja que moltes vegades es parla només de Cleopatra per referir-se a Egipte i la seva relació amb Roma (però hi ha coses més interessants en la seva història també....

Jo sé del món més aviat nòrdic que no pas egipci, així que m'interessaria molt que ens expliquéssis més coses, OK?
Paulaaa ha dit…
Ave!
A nosaltres també ens agradar molt les histories dels egipcis i no sabiem que els romans poc a poc van invadir Egipte. L'article es molt interesant, per aprendre i saber algo més sobre aquest tema.
L'article esta molt ben fet.


Paula Teruel i Mireia Fernández.
Jessica Llavero ha dit…
AVE!
M'agrada molt la història de Cleopatra i el món del egipcis per les pel·lícules que he vist , em sembla molt interessant.
Sara, et felicito pel teu article , està molt ben fet.
Jo no sabia que els egipcis tenien relació amb els romans.
M'ha servit de molt l'article:)
VALE!
Annia ha dit…
Ave!
He de dir que l'article és bastant interesant.
Dir que a mi també m'agrada el món egipci i totes les seves històries.

Vale!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)