16 d’abril del 2019

HARMONIA, UNA DEESSA GREGA

A l'antiga religió grega, Harmonia és la deessa de l'harmonia i la concòrdia. El seu equivalent romà és Concòrdia, en canvi el seu oposat grec és Eris, Discòrdia en la cultura romana. 
Els seus germans són Eros, Flegias, Adrestia i els bessons Fobos i Deimos. La deessa Afrodita i el deu de la guerra Ares eren els seus pares. La deessa representava la personificació de l'ordre i la unitat cívica. 
Altres versions, com per exemple segons Apol·loni de Rodes en les Argonàutiques, afirmen que Harmonia realment es tracta d'una nimfa del bosc acmoníac, a prop de Temiscira, la qual compartia una relació amb el deu Ares. D'aquest amor sorgiren les Amazones, filles enamorades de la lluita.

Aquest personatge mitològic és principalment conegut pell mite del "collaret maleït", el qual us explicaré breument a continuació:

Harmonia va rebre un collaret letal el dia del seu casament. Quan el govern de Tebes fou atorgat per Atenes a Cadmo, Zeus li concebé a Harmonia com a esposa. Tots els deus varen honrar el casament amb la seva presència. Cadmo va presentar a la novia amb una túnica i un collaret, que havia rebut de part d'Hefest i Europa. Aquest collaret, normalment anomenat com "el Collaret d'Harmonia", va portar la desgràcia a tothom que l'havia posseït. Més tard Polinices, posterior rei de la ciutat de Tebes, rebrà el collaret maleït i acabarà en desgràcia tot i haver-se desfet d'ell. 

Cadmus i Harmonia, Evelyn De Morgan


Judith Rodríguez Bares
1r Batx

1 comentari:

Berta Dong Reixach ha dit...

Mai havia sentit aquest mite sobre Harmonia. per el que he entès no se sap ben be que es, hi ha gent que pensa que és una deessa altres que es una nimfa. L'única cosa que no he entès és perquè aquest collaret estava maleït i portava tantes desgràcies a la persona que el duia.
Tot i així una entrada molt interessant.

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts