21 de maig del 2013

ROMA A LES FOSQUES

El poeta romà Juvenal (de principis del s.II), solia afirmar que, de nit, era més segur el bosc Gallinaria que el centre de Roma perquè estava plena de perills de tota mena.

Hi havia poques persones que s'atrevien a creuar els seus carrers en busca de diversió. Generalment eren gent sense escrúpols o borratxos. En els dies normals, la nit queia sobre Roma com la ombra d'un perill difós. 

carrer romà a les fosques

Un altre perill nocturn eren els brètols i pòtols. Hi havia grups de nois de les millors famílies de la ciutat, fins i tot, Neró, quan era emperador, s'hi va afegir varies vegades. Anaven pels carrers fent tota mena d'abusos. Algunes vegades fins i tot tiraven les seves víctimes a les clavegueres. 

Els ciutadants més rics que es veien obligats a sortir, ho feien sempre acompañats per un grup d'esclaus que amb torxes els iluminaven i els protegien. La resta de romans només sortien si era estrictament necessari i anaven amb les patrulles nocturnes, les sebaciara. 

Aquestes patrulles eren vigilants nocturns amb antorxes als quals s'els hi assignava un sector de la ciutat per on havien de patrullar des que queia la nit fins a primera hora del matí. Tot i això sempre hi havia llocs que es quedaven sense vigilància.

representació d'una patrulla romana

Quan regnava Juli Cèsar la ciutat de Roma era molt sorollosa de dia per la circulació de vehicles de tota mena, per això va obligar a les besties de càrrega, els carreters i els combois de provisions a circular de nit. 

Així doncs, Roma era més sorollosa durant la nit que de dia, perquè quan es ponia el sol centenars de carros de provisions i mercaderies que havien arribat a la ciutat durant tot el dia, l'envaïen i es dirigien als seus destins a tota velocitat.

carro romà

La vida nocturna amb més oci es produïa en certs barris de la ciutat on es concentraven les tavernes i en els locals de classe més alta que podien comptar amb els plaers sexuals d'una prostituta que només exercia a la nit: la noctilucaeEren dones de trets pàl·lids i estilitzats que al seu torn, es dividien en dos grups: les diabolariae, meretrius que oferien els seus serveis en carrerons o banys públics, i les bustuariae, que es prostituïen en els cementiris.

Martí Vilalta
4t ESO

8 comentaris:

Yasmina Ketami ha dit...

La vida nocturna era bastant perillosa a Roma no? També tenía que ser bastant aburrida ja que a la que es posava el sol tothom es quedava a casa seva. El regnat de Neró va ser molt extricte i si els brètols tiraven els cadàvers al carrer estem parlant de època molt perillosa durant la nit. El soroll a la nit ja es més acceptable.

Molt bona entrada!

Paula Campelo ha dit...

Una entrada molt interessant!!

La veritat és que en l'època dels romans no podies anar mai tranquil·lament caminant pel carrer, ja que sempre estaves exposat a tota mena de perills. Em sembla molt fort que els romans més poderosos abusessin de les persones que estaven pel carrer de nit i que fins i tot fossin capaços de tirar-los a les clavegueres una vegada havien acabat amb ells.

Els romans que per la nit sortien i s'ho volien passar bé una estona no ho podien fer, ja que els més poderosos sempre els hi posaven un o altre inconvient. Sincerament, si jo hagués viscut en aquesta època hagués viscut amb por, ja que no podies fer res sense cap preocupació.

Crec que haurien d'haver deixat que la gent es pogués divertir durant el dia es passaven el dia treballant i només es volien divertir una estona.


Carla Espinosa ha dit...

No tenia ni idea de les barbaritats que els romans més poderosos arribaven a fer, ni que la nit a Roma pogués ser tan perillosa, ja que actualment ara no es molt segur però la gent no té por de sortir per la nit com en aquells temps. Perquè fins i tot si havies de sortir havies d'anar acompanyat per una patrulla o per els teus esclaus.

El que més m'ha sorprès és el fet de que els més rics es creguessin tant superiors de arribar a fer el que feien, ja que llençar una persona per les clavegueres no es gaire normal.

Per altre banda el canvi que va fer Juli Cèsar no crec que fos molt bona idea, ja que pel matí és normal que hi hagués soroll de mercaderies però per la nit havia d'arribar a ser molt molest per a totes aquelles persones que necessitaven descansar.

Molt bona entrada Martí!

Irene Sánchez ha dit...

Hauria de ser bastant aburrit, no? No poder sortir per les nits perque t'exposaves a tota mena de perills... Jo hauria viscut amb moltissima por de que els romans em fessin alguna cosa d'aquestes, quin mal rotllo!
Una entrada molt interessant marti!

Maria Guallar ha dit...

Bé, al menys d'aquesta manera els pares s'aseguraven de que els nens arrivaven a casa a l'hora acordada, perquè sinó encara podrien ser apallissats i llençats a una claveguera... La veritat és que em sembla molt brutal que es dediquessin a això durant la nit, no tenien coses millors a fer? Com, no ho sé, dormir?
Però bé, al menys va millorar amb el tema del soroll en comptes dels abusos. I després hi ha gent que es queixa dels cotxes a Barcelona, a veure com podrien aguantar els carruatges a Roma!

Cristian Martinez ha dit...

Bona Entrada!
No sabia que els romans més rics i poderosos arribessin a fer aquestes barbaritats a les nits de Roma. No sabia que la nit a Roma, fos tant esgarrifosa que s'hagués de sortir al carrer amb guàrdies, que protegeixin als ciutadans, no és com actualment, que encara que hi han coses que són una mica perilloses, la gent no té por de sortir, serà per que ara els carrers estan més il·luminats.
Molt Bona Entrada!

Alba Masnou ha dit...

Vaja, que bé que vivim... Devia fer molta por. Pobres mercaders, que havien de treballar de nit, i pobres ciutadans, que els despertaven el soroll dels carros!

Alba Masnou ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.

TÀRRACO

Tots coneixem la ciutat de Tarragona, però pocs saben el seu origen i la gran importància que va tenir en l'època clàssica... En aquella...

Popular Posts