17 de maig del 2013

MEDEA

Medea era una fetillera, la filla d'Idia i del rei de la Còlquida Eetes, una regió que està situada per les ribes del mar Negre. Aquesta, també era néta de Heli, el déu del Sol i neboda de Circe i Pasífae, la dona del rei cretenc Minos. En alguns casos s'ha considerat la filla d'Hècate, i per aquesta raó podria ser que fos la germana de Circe i no pas la seva neboda.

Quan l'heroi Jasó va arribar a Còlquida per buscar el velló d'or, Medea es va enamorar totalment d'ell. Jasó, li va prometre fidelitat eterna i emportar-se-la a Grècia a canvi de que ella, amb els seus poders màgics, li permetés enganyar al seu pare i obtenir el velló. Per poder aconseguir el velló d'or, s'havia de guanyar a uns toros que l'estaven vigilant ordenats per Eetes, el pare de Medea. Aquesta, amb els seus poders, va protegir a Jasó dels bleixos de foc que li llençaven les bèsties. Una vegada vençuts, el va conduir fins on era el tresor on el va obtenir dormint abans amb el drac que guardava el velló.

Jasó matant els toros

Seguidament, els dos van marxar juntament amb Apsirt, el seu germà petit. Quan Eetes ho va saber tot, els va perseguir i Medea va matar a Apsirt i va dispersar les seves restes pel mar per a evitar-ho. Eetes es va parar per a recollir tots els trossos i aquests van poder escapar tal i com ho tenien previst. En una altre llegenda es diu que qui va matar Apsirt va ser Jasó.

Quan els dos enamorats van arribar a Grècia, es van assabentar que Pelias, el tiet de Jasón havia estat el responsable de la mort dels seus pares i per tan, Jasón va tornar a demanar-li ajuda a Medea amb els seus poders per poder venjar-se d'ell. Medea va estar d'acord i van acabar amb ell de la següent manera: li van dir a les filles de l'oncle que sabien com fer per tornar-li la joventut al seu pare i per demostrar-los-hi que deien la veritat, van esquarterar a una pobre ovella molt velleta i la van posar a bullir. 

Seguidament, tots van observar com va sortir un xai petit de l'olla i les filles van estar d'acord amb fer el mateix amb el seu pare.
Medea i Jasón

Així doncs, Medea li va donar un narcòtic a Pelias i seguidament les seves filles el van esquarterar. En aquest moment Medea va desaparèixer sense dir les paraules màgiques que lo tornarien la vida. Després d'això, Jasó i Medea van marxar cap a Corint, on van tenir dos fills i van ser feliços. Com tots sabem, res dura per sempre, així que va arribar un dia en el que Jasó es va cansar de Medea i la va deixar per prometre's amb Glauce, la filla del rei Creont. 

Medea es va tornar boja, i va arribar a tal punt la seva bogeria que va matar a la seva rival i als seus dos fills al temple d'Hera. Després d'això, va escapar en un carro tirat per cavalls o dracs alats per marxar a Atenes. Allà, es va casar amb el rei Egeu sense saber que Teseu és el seu fill. Amb els seus poders màgics, Medea aconsegueix conèixer la naturalesa de Teseu, i com que no vol que la seva relació amb el rei Egeu surti afectada, els enverinen a Teseu en un sopar, posant-li verí a la seva copa. 

En aquest moment, Egeu voluntàriament va conspirar amb ella per por que la gent d'Atenes preferís Teseu en comptes d'ell, però sobtadament aquest li va dir que era el seu fill i Egeu va tirar la copa enverinada.

Medea, plena de ràbia, decideix marxar amb el seu fill Medo (també d'Egeu) cap a Còlquide, on mare i fill van matar a Perses, ja que havia traït al seu germà Eetes. Allà Medea va morir tranquil·la i feliç després d'haver-se reconciliat amb els seus. Tot i això, hi ha fonts que diuen que va aconseguir la immortalitat. 

Què en penseu sobre l'actitud de Medea al llarg de la història? Seríeu capaços d'actuar així?

Paula Campelo
4t ESO

3 comentaris:

Carla Espinosa ha dit...

Bona entrada Paula!

Penso que Medea havia d'estar realment enamorada de Jasó, ja que posa en perill la seva vida utilitzant tant de poder en contra d'altre gent únicament per satisfer els desitjos de Jasó.

Per altre banda, la idea de matar al seu germà petit com a estratègia per a que el seu pare s'entretingués a recollir els trossos i poder escapar ho trobo mol fort, ja que jo no em veuria mai capaç de fer tal cosa.

Irene Sánchez ha dit...

Mai havia sentit aquest nom i molt menys aquesta història, cada vegada em sorprén més la cantitat de mites que exiteixen!
Marameva, lo que es fa per amor eh, Jasó li demana qualsevol cosa a Medea i aquesta ho fa, i asobre al final ell e cansa d'ella i sen va amb una altre, em sembla molt fort... no entenc com Medea no va acabar sortint boja! Jo, sincerament, no seria capaç d'actuar de la forma amb que ha actuat ella, ja que s'ha de fer les coses pensant en les conseqüencies...
Molt bona entrada i molt ben explicat, Paula!

Anònim ha dit...

Una entrada molt interessant i ben redactada. És increïble el que es pot arribar a fer per amor. Tot hi això tinc un dubte, una vegada Medea veu les conseqüències dels seus actes, s’arrepenteix d’haver-els comès?

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts