15 de maig del 2013

ELS TRANSPORTS DE L'ANTIGA ROMA

A l'antiga Roma hi havia molts vehicles que circulaven per les calçades creant problemes de tràfic. 
  • Les lecticas era un mitjà de transport utilitzat per les classes altes. Eren adornats amb profusió i anaven acompanyats per esclaus que advertien a la gent que passaven dient "Pas al meu senyor". Es diu que si els crits no eren suficients per apartar a la gent feien empentes o fins i tot arribaven a barallar-se.


lectica


No obstant, Juli Cèsar va limitar l'ús d'aquest mitjà de transport; només el podien utilitzar ancians i en dies concrets.




  • Un altre transport que hi havia era la Sella (cadira). Aquest mitjà es basava en una cadira normal que la transportaven diversos esclaus. Plini el Vell va fer-ne un gran ús.
    sella
  • Per altra banda, també podríem l'Essedum era un carro bastant lleuger i només d'una persona. Era bastant corrent i la gent que tenia diners el podia decorar i fer-ho de materials cars.
essedum
  • La basterna era un vehicle que no tenia rodes, per tant era transportat pels esclaus i per dues mules. El passatger viatjava assegut. La basterna estava destinada principalment a les dones. A diferència de la lectica aquesta en lloc de ser transportada per esclaus era transportada per dues mules enganxades a les vares (amites).  L'esclau que conduïa les mules de la basterna era anomenat "basterner".  L'interior es deia cavea i tenia fins i tot un llit o un matalàs suau. A més tenia cubertes i finestres.
basterna
  • El cisium era un carro molt lleuger que gràcies a dos cavalls podies transportar-te molt ràpidament i veloçment. Hi podien viatjar dues o tres persones. Era tirat per una mula i arribava a fer 100 km en dues hores parant a les estacions del camí on es podia canviar l'animal. Qui conduïa aquest carruatge era anomenat "cisiaris" (cisiarii) i en cas d'alguna conducció perillosa o manca d'atenció estaven sotmesos a dures sancions.
cisium

  • El carpentum era un carro de dues rodes amb una lona que el cobria. Era utilitzat per les dones romanes quan anaven a les processions públiques. Era un carro amb un sostre aguantat per 4 columnes o pals. Hi podien viatjar dues o tres persones a part del conductor, i era tirat per un parell de mules (carpentum mulare), tot i que algun cop també per cavalls o bous.
La carruca era un carro gran de quatre rodes i estava cobert i hi podia cabre tota una família. Dos cavalls eren els que transportaven aquest carro.

carruca
  • El plaustra era un carro bastant gran per transportar les mercaderies.

  • plaustra
Per cert, sabíeu que els carros que eren tirats per animals no podien circular pels carrers principals al matí, ja que sinó formaven un gran caos? Per altra banda, a la nit, també causaven un problema ja que creaven contaminació acústica pel fet que tenien grans rodes de fusta, amb llantes de metall que feien molt soroll a la calçada de pedra.
Quin de tots aquests carros us agrada més? Us agradaria pujar en algun?

Angi Johana Chang
4t ESO

7 comentaris:

Brian V. ha dit...

no sabia que les classes altes utilitzessin aquests transports, hem sembla molt graciós imaginar-me una situació en la que els esclaus comencin una baralla per poder passar.

Carla Espinosa ha dit...

Molt bona entrada Angi, sempre esta bé comparar les coses que hi havien anteriorment amb les que tenim avui en dia per tal de saber l'evolució a la qual hem aconseguit arribar.

Em sorprèn la gran quantitat de transports que hi havia en aquella època.

Paula Campelo ha dit...

Una entrada molt completa Angi!!!

Ja havia sentit a parlar sobre alguns dels mitjans de transports de l'entrada, com per exemple el carpetum. Em sembla bé que utilitzin caballs per portar els carruatges i tot amb les persones importants, però no em sembla bé que d'altes els haguessin de portar els esclaus, ja que els utilitzaven com si fossin caballs i no persones. En aquella època els esclaus eren vistos com bèsties i per aquesta raó els tractaven com a tal.

A mi, personalment, m'agradaria probar de pujar en un carpetum, ja que crec que podria ser el més còmode de tots i seria una gran experiència.

Irene Sánchez ha dit...

Ja tenia constància d'alguns d'aquest tipus de transport, ja que vam haver de fer un treball on hi sortia aquest apartat. És realment interessant conéixer com en aquella època es desplaçaven, ja que no m'imagino a la gent d'ara arrossegats per cavalls ni res d'això!
Em sembla molt dur que hi haguessin esclaus que tinguessin que portar als carros (amb la gent assobre) a les esquenes, opino que deuria ser una feina molt i molt dura...
A mi m'agradaria pujar al Carpetum, o al Cisium, ja que sempre he volgut montar a cavall i el cisium és lo més semblant, i a més per què el carpetum sembla ser el més cómode.
Realment m'agradaria pujar algun cop a algun carro d'aquets per posar-me en la pell dels romans i saber com era de confortable.
Molt interessant!

Unknown ha dit...

No sabia que hi havia tants

Unknown ha dit...

guau!!!

Unknown ha dit...

es mas guay que un helicoptero

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts