29 de maig del 2013

EDUCACIÓ A ROMA

En l’època antiga que comprèn fins al segle II a.C, els petits únicament rebien les classes que tant la seva mare com el seu pare els hi podien oferir, per tant era una educació que bàsicament era donada per pagesos. L’educació dels nens es basava en dues etapes principals:

La mare: En el cas del nen (puer) la mare educava a el seu fill fins als set anys, on el pare intervindrà. Per tant, al ser els anys on més important és d'aprendre es diu que la mare agafa l’etapa de més importància per l’educació dels seus fills, tant físicament com moralment, però l’educació més pràctica, més física el pare serà qui l’ensenyi més. En el cas de les noies (puella) únicament rebia educació per part de la seva mare, la qual li ensenyava a telar i els treballs domèstics. 



El pare: A partir dels 7 anys el pare reprenia l’educació del seu fill, i aquest li ensenyava les coses bàsiques com per exemple llegir, escriure i cultivar les seves terres, per altre banda també li donava coneixements sobre les lleis, la moral.

Durant la seva vida el noi acompanya sempre al pare al camp, a caçar.. Per això també el pare li ensenyava coses sobre les armes, i principalment com les havia d'utilitzar. 



Més endavant, cap als 16 o 17 anys el fill seguia la seva educació a l’exèrcit on com tots sabem eren molt cruels, per exemple, deien que aquell que era covard moriria fuetejat, el general podia executar a qualsevol adolescent si el desobeïa, a aquell soldat que deixava l’exèrcit sense autorització se li tallava la mà,.. 



Però aquesta tradició canvia amb l’arribada de la cultura grega, que aporta la idea d’ utilitzar esclaus com a professors particulars, i fins i tot en alguna ocasió van obrir alguna escola, i utilitzaven una organització semblant a la nostra ja que hi havia l’educació primària, l’educació secundària i l'educació superior:


- Educació primària; L'educació era la primera que rebien els nens a partir dels set anys fins a els dotze aproximadament i el que s'ensenyava era a llegir, escriure i contar. Aquesta educació era donada sovint a l'escola del litterator  on disposàvem de cadires o bancs sense però en algunes ocasions, com actualment, hi ha professors particulars que anaven a les cases dels alumnes.
A les escoles les jornades d'estudi eren d'unes sis hores i cap al migdia tenien un descans. Els alumnes hi anaven des de ben d'hora i acompanyats sempre per un grec, anomenat paedagogus.

Tenien un dia de descans festiu cada nou dies que deia nundinae i el curs s'iniciava al mes de març fins al juny, que començaven les vacances. Les vacances duraven uns 5 mesos aproximadament, fins al 15 d'octubre. Aquest dia en concret, el 15 d'octubre, s'anomenava idus.


-Educació secundària; L'educació secundària era donada per tots aquell nens i nenes que tenien entre 11 i 12 anys, que es feia fins als 16 o 17 anys. El professor en qüestió s'anomenava grammaticus impartia classes sobre teoria gramatical o bé feia algunes lectures sobre grecs o llatins clàssics i sobre aquests textos solien fer comentaris amb el propòsit de que els alumnes aprenguessin geografia, mitologia, mètrica,..

-Educació superior: Tots aquells nois que volien dedicar-se a l'oratòria i l'activitat pública marxa a estudiar amb el professor de retòrica anomenat rhetor, que normalment era grec.
Seguidament es dedicava a fer exercicis de preparació per la declamació, on existien dos gèneres diferents:


         ·Suasoriae: Es definit com una mena de discursos sobre temes històrics, es tracta de una sèrie de monòlegs en els quals alguns personatges famosos de la història comenten i valoren tant els pros com els contres a l'hora de prendre una decisió.


        ·Controverisae: En aquest cas el que feien els joves era tenir una mena de debat entre ells en el qual cadascú tenia un punt de vista diferent sobre alguns temes judicials.

En molts casos, les nenes únicament podien assistir a l'escola durant l'educació primària, o màxim a la secundària pel fet de que elles havien d'aprendre les tasques de la casa, com ara teixir, cantar,..

Per finalitzar enllaço una presentació sobre l'educació romana:



Què us sembla aquesta educació? Preferiu la que tenim actualment o us agradaria tenir la que tenien els nens antigament?

Carla Espinosa
4rt ESO

2 comentaris:

Llúcia Gómez ha dit...

La veritat, prefereixo seguir amb l'educació que estic reben ara, ja que amb comparació amb l'educació romana és bastant més extensa en tots els àmbits, a més a més, les dones tenien menys oportunitats d'aprendre.

M'ha semblat curiosa la manera d'educar, ja que primer la porten els pares, i després va canviar fins a existir una educació més superior.
Interessant!!

Unknown ha dit...

interessant saber quina educació rebien els romans! m'ha ajudat a fer un treball.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts