31 de maig del 2013

EL CIRC

Ara, els circs són uns llocs per totes les edats, on grans i petits, homes i dones poden anar a riure una estona i quedar-se meravellats de les acrobàcies i piruetes que fan els especialistes. Però, abans, no era així ben bé no?


Bé, els circs romans eren unes de les instal·lacions lúdiques més importants a les ciutats romanes, juntament amb el teatre i l'amfitearte, formaven una trilogia destinada a divertir al poble. A cap urbs amb una mica de nivell en podia faltar un. 

En els circs eren espais amb una pista al mig, de forma ovalada i allargada. Estava rodejada de grades i al mig estava la arena dividida en dos per un petit mur anomenat espina. En aquests circs es feien moltes coses, des de carreres de carros fins a actes de l'Imperi. També feien representacions i espectacles de tot tipus. En els circs normalment només podien entrar homes, i el que presidia i donada entrada a l'espectacle era l'emperador de la ciutat. La gent que hi anava normalment era la gent amb un nivell adquisitiu alt.


Circ romà i les seves parts

Normalment estem acostumats a que les runes que més es conserven i més famoses siguin els amfiteatres però, també hi han circs que podem visitar, i ben a prop! Un d'ells és El circ romà de Tarraco.

El circ romà de Tarragona va ser construït al s. I aC, construit durant la època de l'emperador Domicià.

                 

                      restes del circ romà de Tarragona


Que en penseu? Per què ara es diu "circ" si els espectacles d'ara són tant diferents als d'abans? A vosaltres us divertiria veure un espectacle així?

Llúcia Gómez
4t ESO

2 comentaris:

Paula Campelo ha dit...

Molt bona entrada Llúcia (:(:

És veritat que tots nosaltres, sense adonar-nos, donem molta més importància als amfiteatres que als circs. Això deu ser degut a que els amfiteatres sempre han sigut més famosos pels terribles episodis que tenien lloc en aquells indrets. Tot i així, la gent també anava al circ per divertir-se i passar una bona estona sense veure com esclaus es mataven ni com havien de lluitar contra lleons.

M'ha cridat l'atenció que el propi emperador de la ciutat fos qui donava entrada al circ, ja que jo m'imaginava que això ho faria un altre mentre aquest estava sentat en un gran silló esperant que comencés l'espactacle. Crec que això ho feia per donar bona impressió al poble i caure millor.

Sincerament a mi em divertiria veure un espectacle així, ja que fa molts i molts anys que no vaig al circ i veure un espectacle que feien els romans en els seus antics circs realment seria molt fascinant.

Unknown ha dit...

Molt bona entrada Llúcia!

La veritat és que en aquest blog hi ha molta més informació sobre els amfiteatres que els circs i sempre va be saber una mica de tot. I suposu que era una forma diferent de veure espectacles no violents tot i que suposo que alguna vegada en aquestes curses de cavalls i devien haver alguns accidents una mica forts.

Una de les coses que més m'ha sorprès de aquesta entrada és el fet de que l'emperador fos el que dones el començament d'aquest acte per donar un bon exemple als seus ciutadans. TAmbé m'ha sorprès moltíssim les torres o escultures que hi havia al mig del circ. Perquè servien exactament?

Una entrada molt interessant.

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts