9 de maig del 2013

NON SCHOLAE, SED VITAE DISCERE

Nosaltres a l'hora d'expressar-nos utilitzem moltes frases fetes i expressions sense donar-nos compte, tot i que s'ha d'acceptar que cada cop en diem menys. Abans, els nostres avis en feien servir un fotimer d'aquestes frases per expressar qualsevol cosa! Creieu que els romans també n'utilitzaven moltes?

En coneixem algunes, de fites famoses romanes.. Com podrien ser Alea iacta est (La suerte está echada) o el Cogito, ergo sum (Pienso, luego existo). Però, en tenien moltes més! Adreçades a les lleis, a l'amor, al dia a dia, a qualsevol cosa. En posaré alguns exemples:

- Ego valeo si vales bene est: Això és el que deien a l'hora d'acomiadar-se mitjançant una carta. Vol dir "Jo estic bé, si tu estàs bé me n'alegro". És el que ara diríem "Ben cordialment" o si tenim més confiança, "petons i abraçades"

- Clavum clavo expellere : Frase feta creada per Ciceró, i molt utilitzada avui dia. És el típic "un clavo saca a otro clavo" per alleugerir la tristesa quan es dóna un engany amorós o no correspost.


- Fama crescit eundo: Vol dir, "els rumors creixen viatjant" i la utilitzaven la gent del poble ja que tenen raó, un rumor s'escampa quan la gent es mou i va a llocs diferents.

- A cane muto et aqua silente cave tibi : Significa que no et fiïs de l'aigua que no sona ni del gos que no borda. És molt cert, ja que són coses que no són coherents, i si no tenen sentit, alguna cosa passa... no?

- A bove maiori discit arare minor: "El bou gran ensenya a llaurar al més jove". Es refereix a què els grans ensenyen als més joves, ja que tenen més vivències i experiència.

Aquestes són algunes de les mils frases fetes i expressions que tenien els romans, com els nostres "en abril aguas mil" o "és l'hora de contar diners" entre altres.

En sabeu alguna més? Alguna us recorda a una frase de l'actualitat en català?

Llúcia Gómez
4t ESO

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts