16 de maig del 2013

MORFEU, EL DÉU DELS SOMNIS

En la mitologia grega Morfeu era el fill d'Hipnos, que s'encarregava de personificar el somni i de Nix, la nit, i a més germà de Tánatos, la mort.
Morfeu o Morpheo, ve del grec i significa "forma". Aquest déu s'encarregava de crear els somnis a aquelles persones que dormien, i en aquests somnis havien d'aparèixer la forma humana.
DESCRIPCIÓ FÍSICA: Té la pell blanca i porta els cabells curts i castanys. Té uns ulls blaus clars i sempre té una expresió somiadora. Té unes ales negres que oculta darrera la roba. Tot i que és molt vell, té l'aparença d'una persona de 20 anys.
DESCRIPCIÓ PSICOLÒGICA: Té un caràcter afable i és molt hospitalari. És un déu bondadós i no sent cap malicia, fins i tot arriba a volar fins algú que necessiti somiar per fugir de les maldats comeses per altres déus. Desconfia una mica dels Déus. És un déu tranquil i gens pertorbable.  Admira els humans i sempre els intenta ajudar.
SÍMBOL DE PODER: La seva vareta, que és una flor de rosella.
HABILITATS: Vola molt ràpid.
ARMA PREFERIDA: la seva vareta amb gravats de rosella. sol estar camuflada com una simple flor.
PODERS:
  • Té la capacitat d'induir el somni tocant amb la seva vareta la front dels humans.
  • Pot intervenir en els somnis de les persones agafant la forma d'algú, normalment d'algun membre de la família de la persona.
  • Té control sobre les aus nocturnes.
DEBILITAT: El seu afany d'ajudar a les persones.
MITE: Tot comença quan Hera va demanar a Iris la missió d'encarregar a Hypnos que l'ajudés a mostrar a Alcione, la filla d'Eolo, a través d'un somni el tràgic destí del seu marit Ceise, el rei de Traquis.  Hypnos va demanar a Morfeu que s'encarregués d'aquesta missió. Aleshores aquest se li va aparèixer en un somni a Alcioni amb la forma del seu marit i li va indicar que ja no es trobava al món dels vius. La dona, desesperada davant aquesta revelació, es va llançar al mar i es va ofegar.
Morfeu, davant aquesta situació, es va sentir tan tan malament ja que ell havia estat l'encarregat de transmetre el somni, que va tardar molt de temps en tornar a sortir  del seu palau de banús, amagant-se dins una cova.  Tot i que s'ha de dir que igualment continuava ajudant els mortals amb els seus somnis, tractant de fer només el bé.  

No obstant això, cada cop a Morfeu la seva missió se li complicava ja que els humans tenien més preocupacions per les constants guerres. I finalment, després de la caiguda de l'Olimp, i el tancament dels Olímpics al Tàrtar, va decidir amagar-se perquè no li passés el mateix. Aleshores va tornar al seu palau, que es trobava en una cova. I allà, va decidir que sortiria si algú realment necessités la seva ajuda, però mentrestant ell dormiria, sense saber si els seus altres germans Foberor i Fantaso estaven bé.
CURIOSITATS
  • Es diu que Zéus el va castigar amb la mort.
  • Del seu nom ve l'expressió "estar en los braços de Morfeu" que significa somiar, per tant, també dormir.
  • Del seu nom deriva la paraula morfina, la droga que adorm.
Ja havíeu sentit a parlar sobre aquest déu? Sabríeu dir-me  per què Zeus el va castigar amb la mort?
Per acabar, us adjunto un vídeo d'un grup espanyol de pop-rock que es titula com el mateix Déu "El sueño de Morfeo". El coneixíeu no? Sabeu per què li van posar aquest nom a la banda?
Grup musical El sueño de Morfeo
Angi Johana Chang
4t ESO

4 comentaris:

Paula Campelo ha dit...

Una entrada molt completa Angi!!

La veritat és que seria increïble poder controlar els somnis de les persones, tot i que en alguns casos ens podria sortir malament com en el mite que has explicat. Però tot i això, no m'agradaria que controlessin els meus somnis tenint en compte que crec que és una cosa molt personal i que ningú hi té que fer res.

Sincerament, crec que si em passes el mateix que a la noia del mite jo també em sentiria malament, però no tant com per no sortir de casa en tant de temps.

Irene Sánchez ha dit...

Ostres Angi, quina entrada més original i interessant, mai m'havia parat a pensar d'on venia el nom del grup de música "el sueño de Morfeo", i molt menys sabia que té relació amb la mitologia grega...
A mi ja em sonava aquest déu, però només d'escoltar algunes explicacions per sobre, i realment m'encanta lo que és capaç de fer, m'encantaria tindre aquest poder, i poder-me inventar els somnis de les persones que estimo per que no tinguessin malsons. És un poder preciós.
És interessant saber que d'aquesta paraula deriva la paraula Morfina, cada dia et sorprenen més coses eh!
M'ha sorprès molt aquesta entrada, felicitats!

Yasmina Ketami ha dit...

M'agrada molt el nom de Morfeo, i aquest personatge sembla admirable, es un déu molt afable. El nom del grup de rock ja l'havia sentit i que el nom es molt ingengiós.

http://escrituracreativalosmitos.blogspot.com.es/2012/03/el-mundo-de-los-suenos-se-dice-que-zeus.html

En aquesta web expliquen la història i el relat entre el déu Zeus i Morfeo i perquè Zeus no li agradava i perquè el condemna a mort.
Molt bona entrada!

Carla Erra ha dit...

Molt bona entrada, considero que Morfeu és un déu molt curiós Però deixa'm afegir també que a la coneguda pel·lícula "Matrix" es pot veure una referència d'aquest déu reflectit a un personatge, ja que el personatge anomenat Morfeu, és el que ensenya i ajuda a sortir d'un món que no és real (és un somni) al personatge principal, anomenat Neo. D'aquí ve la relació.

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts