26 d’abril del 2011

MORFINA I MORFEU

La morfina és una droga analgèsica molt potent que aïlla el dolor. Es troba en l'opi. La va trobar un científic francès anomenat De Rosne. És addictiva i actualment s'està deixant d'utilitzar perquè hi ha persones que en són al·lèrgiques. S'administra mitjançant xeringues. La seva fórmula és C17H19NO3.




Aquesta paraula té el seu origen en el déu Morfeu per la seva habilitat per fer somiar i dormir.

Morfeu és el déu dels somnis segons la mitologia grega. És el déu principal dels Onirs i és fill d'Hipnos (el déu dels somnis) i Nix (la deessa de la nit) i germà de Tànatos. Provoca en els éssers humans visions mentre dormen.

El seu nom prové de la forma
morphe ja que adoptava diferents formes per aparèixer dins els somnis. En alguns somnis revelava el futur dels homes i Zeus, molt enfadat, el va castigar a mort. Hi ha una expressió actual que es diu: "Caure en braços de Morfeu" que vol dir adormir-se molt ràpidament.

Hi ha un grup actual que es diu "El sueño de Morfeo", fent referència a aquest déu i als somnis que provoca. Us deixo un vídeo d'aquest grup. Espero que us agradi:






Anna Solà
4t ESO

12 comentaris:

Meri ha dit...

No sabia que el seu origen es trobava en un déu de l'antiguitat:
"Aquesta paraula té el seu origen en el déu Morfeu per la seva habilitat per fer somiar i dormir."
M'agarda la referencia que has fet amb el grup de música "el sueño de morefeo".

abigail ha dit...

Bona entrada!
No en sabia pas la seva provinencia, però si en sabia alguna cosa sobre morfeu, però molt poca.
A part tampoc m'havia parat a pensar sobre el grups: el sueño del morfeo.

Cristian Martinez ha dit...

Molt interessant!, no m'avia parat a pensar sobre el nom del grup de "El sueño de Morfeo"

Maria Rodriguez ha dit...

M'agrada aquesta entrada, no sabia el seu origen i la veritat és que és molt interessant! M'agrada les comparacions que fas amb el grup de musica.
Bona entrada!

Artur Bossy ha dit...

No sabia l'origen de la Morfina. A la sèrie de Cuatro "House" aquest analgèsic en surtia molt habitualment però no sabia res del seu origen. Molt interessant, bona entrada!

Mireia Cutura ha dit...

No m'havia fixat mai en l'origen d'aquesta paraula i trobo que la relació amb el significat de la paraula està molt ben pensat. ës molt curiós!

Adrià ha dit...

Actualment es fan moltes referéncies a quest deu.
No sabia que el nom que li van posar a la morfina vingués de Morfeu.

Bona entrada!

naual.T ha dit...

La veritat es que el nom d'aquesta droga ja l'havia escoltat i l'havia relaciont amb el nom del grup del ''sueño de morfeo'' però no imagina el origen, ara entenc el sentit del nom del grup i a qui fan refèrencia, és a dir al Déu dels somnis.

Pol ha dit...

No sabia d'on provenia el nom,però si que l'havia sentit aquesta droga. Cada vegada més en l'actualitat relacionem moltes coses en llatí i aixi aquesta llengua mai mort. Bona entrada.

Aina ha dit...

Vaja no en tenia ni idea de que Morfina vingués del deu Morfeu, certament té bastanta lògica el nom. Bona feina!

Unknown ha dit...

Hola, havia sentit el nom de morfina, però no sabia que era una droga analgèsica, ni tampoc el mite sobre el Morfeu. Molt interessant!

Carla Erra ha dit...

Realment mai m'havia parat a pensar aquesta relació entre els efectes de la droga i el déu, però ara ho veig clarament. Pel que veig, no només en la morfina, aquest déu és molt mencionat quan es vol parlar dels efectes provinents de certes substàncies.

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts