16 d’abril del 2011

EL CAVALL A LA MITOLOGIA

El cavall sempre ha tingut una gran importància en la història de l'ésser humà, començant pels primers domadors de cavalls, els indis, passant pels romans i acabant per nosaltres. Aquí us deixo quatre cavalls que han tingut un paper destacat en la mitologia.

Pegàs

Pegàs era un cavall amb ales. El seu nom prové de la paraula grega Phgasoz.
Hi ha diverses versions sobre el seu naixement. Per una banda, es diu que va néixer a partir de la sang del coll de la Gorgona, quan Perseu la matà.
Una altra versió, diu que Pegàs va néixer a la Terra, fecundat per la sang de la Gorgona, quan Perseu la va matar.

I una vegada nascut va pujar fins l'Olimp, on es va disposar a les ordres de Zeus.
Pegàs és el que té el paper més important en la llegenda de Belefront, sobre qual hi ha diverses versions que diuen que Zeus el va convertir en constelació per fer-lo immortal.

Pegàs i Atena


Genitor

Genitor, que significa pare, reproductor o creador, va obtenir el seu nom en memòria del pare de Juli Cèsar, que va morir quan aquest tenia 14 anys. Aquest cavall va néixer a casa de Juli Cèsar. Els bruixots de la època van preveure que l'amo d'aquest cavall seria l'emperador de l'imperi del món. Cèsar el va alimentar, el va cuidar i no va permetre que ningú el muntés a part d'ell. Amb Genitor, Cèsar va traspassar el Rubicó, quan es va decidir a conquistar el poder amb una guerra civil. La llegenda diu que el cavall tenia peus d'home i que els seus cascos eren com dits.



Genitor i el cuidador


Lazlos

Lazlos, que significa "cavall del desert", va ser el primer cavall que va tenir Mahoma, i amb el que va fer la seva primera peregrinació a la Meca. Li va regalar el governador d'Egipte. Tot i tenir un cavall, però, Mahoma no va abandonar mai a "Al Qaswá" (el seu camell preferit).

En tenir un cavall, se li va despertar una gran passió pels cavalls, sobretot per les eugues. Gràcies a aquesta nova i gran passió pels cavalls, en especial pels Pura Raça Àrab, els volia protegir, i va començar per escriure al Corà: "Quants més grans de cebada
proporcionis al teu cavall, més pecats seran perdonats".



Mahoma amb Lazlos


Així s'assegurava que la gent ho sentiria i en prendria consciència sobre els seus cavalls, ja que el que deia el Corà anava a missa (mai millor dit).
Això justifica la gran relació home-cavall, que dura ja 13 segles.



Janto

Janto va ser el cavall d'Aquil·les. Després de Pegàs, no hi ha més remei que parlar dels cavalls de la Il·íada, ja que sense ells no es concep l'obra d'Homer ni la guerra de Troia. Janto i Balio formaven la parella de cavalls immortals que li van regalar a Peleo quan es va casar amb Tetis i van tenir un fill anomenat Aquil·les. La llegenda assegura que Janto era un cavall negre Pura Raça Persa, tenia 3 anys i estava dotat de potes especialment vigoroses i àgils que el capacitaven per córrer més veloçment que els seus congèneres.

I
Bali era de color blanc i igual de ràpid. Però aquesta rapidesa d'ambdós cavalls tenia un inconvenient; Aquil·les no podia incloure més cavalls al seu carruatge, que era la tradició en els carruatges grecs.









Janto i Bali

Si voleu saber sobre més cavalls mitològics importants, sempre podeu entrar aquí.


Cèlia Costa

4t ESO

3 comentaris:

Mireia Cutura ha dit...

D'aquests quatre, només coneixia a Pegàs, però va molt bé que algu fagi entrades d'aquest tipus així coneixem personatges o animals que no sabiem ni que extistien. Bona entrada! :)

Anahi ha dit...

Carai, si que es veritat que el cavall no para de sortir-nos en la mitologia... De tota manera... No podriem inclure-hi també el cavall de Troia?

abigail ha dit...

Hola :)
jo en coneixia dos d'aquest cavalls que acabes de mencionar, però tan sols una miqueta, però els dos dels migs no em sonaven.

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts