22 d’abril del 2011

L'ATLÀNTIDA!

L'última entrada que us vaig deixar era una que si recordeu parlava sobre l'obra L'Atlàntida de Jacint Verdaguer, i avui aprofundirem en la història de l'Atlàntida.

L'Atlàntida de Verdaguer

Segons la mitologia clàssica, l'Atlàntida era una illa o un continent enfonsat sota les aigües a causa d'un terratrèmol. Els atlants eren una civilització que va existir 9.000 anys abans de la Grècia Clàssica i tenien una societat molt abançada. Els orígens del mite d'aquesta ciutat es troben en uns diàlegs de Plató (un filòsof grec): Timeu i Crítias. En aquests diàlegs uns personatges conversen sobre quin és el tipus de societat ideal.


La representació de l'Atlàntida

Què passa a Timeu:
Soló, un legislador d'Atenes, durant el seu govern va modificar la constitució de la ciutat i va viatjer a Egipte, i a la ciutat de Sais, uns sacerdots li expliquen un fet. En el passat, un gran imperi establert a l'Atlàntida, una illa situada més enllà de les columnes d'Hèrcules, que dominava: Líbia, Egipte i Europa fins al mar Tirrè, es disposava a conquerir Grècia. El primer intent dels Atlants va fracassar ja que els Atenencs varen defensar totes les ciutats gregues. Després d'aquest fet, un seguit de terratrèmols van provocar l'enfonsament de l'Atlàntida dins l'Oceà.


Llibre de Plató (Timeu i Crítias)

I a Crítias? Ens mostra l'Atlàntida com el regne de Posidó, el déu del mar. En un principi el atlants vivien pacíficament, però van caure en el vici i la cobdícia i això va fer que Zeus els castigués i enfonsés l'illa.

El llibre Crítias de Plató

Com us podeu imaginar aquest fet no va passar realment, sinó que és un mite, però hi ha hagut grans intents de trobar restes de l'Atlàntida al fons d'algun oceà.

Els orígens de la recerca de l'illa perduda, es troben en Ignatius Donelly (poític i escriptor americà), i que al 1882 va escriure Atlantis: The Antediluvian World (Atlàntida: el món prediluvià). I va arribar a convènçer el primer ministre de la Gran Bretanya, William Gladstone, perquè li finançés les seves recerques de l'Atlàntida.

Al lloc on Plató va situar aquesta illa perduda, no s'han trobat restes de cap illa enfonsada. A més la geologia considera que és impossible que s'hagués pogut enfonsar.


Videos tu.tv

Mireia Cutura
1r Batx

5 comentaris:

Ester ha dit...

Està molt bé l'entrada, i ben explicada. Jacint Verdaguer era un gran poeta!

Maria Rodriguez ha dit...

Mai havia sentit a parlar de la història de l'Atlàntida, però si de Jacint Verdaguer, ja que era molt bon poeta!
Bona entrada

abigail ha dit...

l'Antartida es una obra molt coneguda, i molt parlada en català de 1r de Batx. però també ho es el canigó, del mateix autor: Jacint Verdaguer.
hi diuen que si que hi va existir i que està alfons del mar, fins i tot va donar una mena de construcció, però sincerament jo no ho crec pas, però sèria magnific que hagés existit de veritat aquesta ciutat. us imagineu com seria ara?.

Unknown ha dit...

Acabo de fer una petita entrada en que hi ha una breu linia que explica que és l'Atlàntida com ve has dit és una ciutat perduda pero tot i així hi han pelicules que han volgut asimilar aquesta ciutat com vé és una pel·licula de Disney qu és la Sireneta, aquesta película intenta asimilar la ciutat perduda de l'Atlàntida.

Unknown ha dit...

Acabo de fer una petita entrada en que hi ha una breu linia que explica que és l'Atlàntida com ve has dit és una ciutat perduda pero tot i així hi han pelicules que han volgut asimilar aquesta ciutat com vé és una pel·licula de Disney qu és la Sireneta, aquesta película intenta asimilar la ciutat perduda de l'Atlàntida.

TÀRRACO

Tots coneixem la ciutat de Tarragona, però pocs saben el seu origen i la gran importància que va tenir en l'època clàssica... En aquella...

Popular Posts