6 d’abril del 2011

VIATGE A ÍTACA






En el programa musical de TV3, "No me la puc treure del cap" van estar parlant sobre una cançó d'en
Lluís llach, "Viatge a Ítaca".

Aquest programa presentat per en Roger de Gràcia separen la melodia de la lletra de 14 cançons que han quedat a la ment de tothom, és a dir les cançons que mai oblidarem i que són els clàssics populars!


Una mica de la vida de Llach: Lluís Llach va néixer el 7 de maig de 1948 a Girona. Va viure la infància a un petit poble del Baix Empordà. Als 6 anys ja va començar a composar les seves primeres estructures musicals, quan també estava aprenent l'abecedari. Ha estudiat econòmiques i enginyeria. A la universitat es movia en ambients antifranquistes. Va formar part del grup d'intel·lectuals anomenat: "Els Setge Jutges", que donaren inici a la Nova Cançó.

A l'any 1967 va cantar per primer cop en un concert. Al 1968 va treure el seu 1r disc. A partir d'aquí tot van ser aplaudiments i millores en les cançons de Llach i el seu protagonisme va ser cada cop més important en el món de la cançó.



La Cançó : Viatge a Ítaca:


Quan surts per fer el viatge cap a Ítaca, has de pregar que el camí sigui llarg, ple d'aventures, ple de coneixences. Has de pregar que el camí sigui llarg, que siguin moltes les matinades que entraràs en un port que els teus ulls ignoraven, i vagis a ciutats per aprendre dels que saben. Tingues sempre al cor la idea d'Ítaca. Has d'arribar-hi, és el teu destí, però no forcis gens la travessia. És preferible que duri molts anys, que siguis vell quan fondegis l'illa, ric de tot el que hauràs guanyat fent el camí, sense esperar que et doni més riqueses.

Ítaca t'ha donat el bell viatge, sense ella no hauries sortit. I si la trobes pobra, no és que Ítaca t'hagi enganyat. Savi, com bé t'has fet, sabràs el que volen dir les Ítaques. Més lluny, heu d'anar més lluny dels arbres caiguts que ara us empresonen, i quan els haureu guanyat tingueu ben present no aturar-vos. Més lluny, sempre aneu més lluny, més lluny de l'avui que ara us encadena. I quan sereu deslliurats torneu a començar els nous passos.

Més lluny, sempre molt més lluny, més lluny del demà que ara ja s'acosta. I quan creieu que arribeu, sapigueu trobar noves sendes. Bon viatge per als guerrers que al seu poble són fidels, afavoreixi el Déu dels vents el velam del seu vaixell, i malgrat llur vell combat tinguin plaer dels cossos més amants. Omplin xarxes de volguts estels plens de ventures, plens de coneixences.

Bon viatge per als guerrers si al seu poble són fidels, el velam del seu vaixell afavoreixi el Déu dels vents, i malgrat llur vell combat l'amor ompli el seu cos generós, trobin els camins dels vells anhels, plens de ventures, plens de coneixences.

Aquí us deixo un vídeo de la cançó Viatge a Ítaca:




Aquesta cançó ens la podríem prendre com un himne que ens diu que nosaltres podem arribar a la nostra Ítaca (la universitat per alguns, acabar l'ESO i els objectius que tinguem a la vida). Però Ítaca era més que un objectiu, era l'OBJECTIU d'Ulisses.

Ell era anomenat Odisseu a la mitologia grega, aquest era fill de
Laertes i Anticlea, i estava casat amb Penèlope, el seu fill era Telèmac. És l'heroi de l'Odissea d'Homer, i un dels personatges principals de la Ilíada del mateix autor. Va participar a la Guerra de Troia, i el seu objectiu era tornar a Ítaca, on tenia la seva família. BONA SORT A TOTS AMB ELS VOSTRES OBJECTIUS!!

Mireia Cutura
1r Batx

8 comentaris:

Unknown ha dit...

Jo, a 3r d'ESO, vaig assistir en un campus anomenat Ítaca i que es feia a la UAB amb nois de tercer d'arreu de Catalunya. El projecte també tenia aquest objectiu d'arribar a <>.
En Lluís Llach diu "Itaca" sense accentuar la i, i en teoria seria "Ítaca", però vaig sentir al No me la puc treure del cap que en li van haver d'acceptar per l'excel·lència de la cançó. Quina gràcia!

kobybrian ha dit...

La canços esta bé, i molt classica, relacionada amb les classiques.
Bona entrada!

Cristian Martinez ha dit...

Es una bona canço, explica molt bé a la canço el viatge a Itaca.
Bona entrada!

Anònim ha dit...

Quins records que hem transmet aquesta canço , a l'estiu de 3r vaig anar al campus ìtaca que organitza la UAB i ens van informar d'aquesta cançó i del seu significat
Gràcies Mireia !

Adrià Gallardo ha dit...

mai havia escoltat aquesta canço pero per el que he llegit de la lletra ha de estar be
bona entrada!!

Maria Rodriguez ha dit...

Això del campus Itaca ja sé que és i la cançó esta molt bé.
Bona entrada!

Aina ha dit...

No se perquè però aquesta cançó mai m'ha agradat, encara que penso que la lletra està motl be i que és molt maca. Bona feina Mireia!

Laura ha dit...

A mi tampoc m'agrada la cançó però el que si m'agrada molt és la lletra i el seu significat.
aquesta cançó ens la van ensenyar en el campus d'Ítaca en el qual ja podem observar una praula significativa de la canço. I si crec que cadaescú a de trobar i fer el seu camí per tal de poder aconseguir els seus propòsits i la seva felicitat en la vida.

TÀRRACO

Tots coneixem la ciutat de Tarragona, però pocs saben el seu origen i la gran importància que va tenir en l'època clàssica... En aquella...

Popular Posts