30 d’abril del 2011

COM MENJAVEN ELS ROMANS?

Tot comença a Roma, la capital d'Itàlia. Es pot dir que els romans menjaven moltes salses i espècies, elaborades per ells mateixos. Però també valoraven els petits menjars.

Els aliments de base són molt variats, en un principi hi feien dos tipus d'aliments bàsics que proporcionava la terra, com per exemple: els cereals, els llegums, les hortalisses, la llet, i els ous. Però poc a poc van anant introduint: la carn, el marisc, les fruites, els dolços i els vins.

Tot i així no tots tenien tots aquests aliments, sinó que variaven depenent del lloc, com per exemple: a Roma i Egipte no hi havia vi, en canvi ala resta dels llocs sí, o per exemple el condiments (el pebre, el comí,...) s'utilitzaven a Grècia, Turquia, i Egipte.

Pel que fa la verdura i el peix és menjava en més quantitat. Però com que no hi havia molts condiments, els romans el que feien era adornar els plats de diverses maneres.


Com adornaven els plats els romans, i els diferets tipus de menjar.


Podem dir que un dels aliments més importants pels romans era el gàrum, que és una salsa que condimentava la major part dels seus plats. I s'obtenia a partir del premsat amb sal de peixos o entranyes de peix, deixats assecar al sol.


Una salsa: el Gàrum

Una altra cosa que podem destacar és la beguda: el vi, que normalment s'utilitzava per a cada menjar que feien. I els més representatius era el vi dolç, el vi de panses (obtingut pel premsat de raïms que deixaven els ceps fins que s'assecaven) i el vi cuit (obtingut per una reducció de most). I segons les reduccions que bevien se les anomenava d'una manera o d'una altre: carenum, defritum, sapa.


Els diferents tipus de vi

Segons les seves distribucions de menjar n'hi havia diferents, les més destacables són: els convits o la dels banquets, que tenien una funció social i familiar.

Normalment sempre que estaven invitats, els criats es feien càrrec de tot, des de l'entrada fins la sortida, on entre mig els preparaven una bany per tal que un cop estiguessin nets i perfumats fessin bona olor.
Una de les coses que podem destacar és que aquests convidats tenien un esclau al seu servei (servus ad pedes).



Com els romans menjaven a taula

En els menús i costums els romans pensaven que el major plaer era parlar en el sopar. I es podia preparar dos tipus de sopars: per les families i per les festes.

Normalment feien quatre àpats durant el dia:

Aquests  àpats sempre eren: el primer plat, el segon plat, les postres i les begudes. Tot i que contenia diferents variacions de menjar.



Un plat de llenties amb castanyes




Abigail Chang

1r Batx

4 comentaris:

Yasmina Ketami ha dit...

I no feien truita de patates¿ ejejej, una cosa tant simple com el menjar i no ho sabiem .
Molt bona entrada de veritat m'agrada :)

Pol ha dit...

És interesant saber que menjaven. També es que encara es conservin els menjans i ens ho menjem també. Bona entradaa

Unknown ha dit...

És molt interessant saber què menjaven, com ara els cereals, les llegums, les hortalises, la llet, els ous... Són aliments bàsics que actualment encara es menjen. És curiós que la dieta mediterrània ja existís!
Bona entrada!

Anònim ha dit...

Els banquets de constaven?
Per cert molt bona entrada.

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts