29 d’abril del 2011

GAIUS SALLUSTIUS PASSIENUS CRISPUS

Gaius Sallustius Passienus Crispus era una figura prominent a l'Imperi Romà pendent el primer segle. Ell era nét adoptat i el gran nebot bilògic de l'historiador Sallusti.

El coneixien per la seva energia, abudància, influència i es va casar dues vegades. També va ser cònsol. El seu primer matrimoni va ser amb la néta de l'emperador August, i aquesta es deia Domitia.

Però aquest casament només va durar uns quants anys, més tard es va divorciar i va preguntar per l'emeprador Claudi que tenia una neboda que es deia Agripiana la Jove. Agripiana era vídua ja que havia perdut el seu marit recentment per una malaltia que va tenir després de tornar de l'exili i li va deixar un fill.


Estàtua dedicada a l'emperador August


Passienus va decidir casar-se amb ella aquell mateix any en el qual la va conéixer. El seu fillastre es deia Luci Domici Enobarbo, que més tard es convertiria en l'emperador romà Neró. Passienus va morir al 47, i es diu que va ser per una enverinament de la seva dona. Passienus va ser un home humil, intel.ligent, i famós. Les seves paraules van sobrevire gràcies a les obres de Tàcit, on les anomena.



Agripiana i el seu fill Luci Domici Enobarb


Antic gravat de Crispues Sallustius


Naual Talibi
1r Batx

7 comentaris:

Anahi ha dit...

Una entrada curiosa... Molt interessant, Naual.

abigail ha dit...

Bona entrada!
Tot i que Agripiana va enverinar al seu marit tal i com diuen, i va aconseguir que el seu fill governés, les coses no li van anar del tot bé. Ja que Neró en els seus primers anys va governar molt bé gràcies al seu "conseller", però poc després que ell ja no va estar al seu costat, va portar-ho tot a un caos.
Cosa que van fer-lo fora i van possar a uns militars, per tal de que tot funcioni millor.

Aina ha dit...

No sabia res d'aquest home i de que havia sigut tant important. Tampoc sabia els origens de Neró, per tant crec que aquesta entrada és molt interessant i molt educativa. Bona entrada Naual!

Mireia Cutura ha dit...

Treballant la història de Roma, hem estudiat a aquest personatge i trobo que has fet una molt bona entrada, ja que nosltres coneixiem els fets importants, però de vegades el detalls sobre la seva vida també són interessants!
Bona feina Naual! :D

Mireia Cutura ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
max ha dit...

molt interessant, la veritat és que no tenia ni ideia de l'existencia d'aquests fets :) bona entrada!!

Unknown ha dit...

Força curiós i interessant. No sabia que existís! Bon treball!

TÀRRACO

Tots coneixem la ciutat de Tarragona, però pocs saben el seu origen i la gran importància que va tenir en l'època clàssica... En aquella...

Popular Posts