14 d’abril del 2011

PSIQUE I CUPIDO

Cupido tot i ser ell qui enamora la gent amb les seves fletxes, ell també es va enamorar bojament.

















Cupido


Tot comença així: Hi havia un rei i una reina que tenien tres filles de les quals la més petita, era la que més destacava, Psique, per la seva bellesa. Tothom feia tot el possible per veure-la. Venus estava molt gelosa, tant que li va demanar al seu fill que la castigués i cap home la pogués veure, ja que estava molt indignada.

El pare de la noia, va anar a consultar els oracles, sospitant alguna cosa dolenta del déus, i ja que li van dir que sospitaven d'alguna cosa no gaire bona, el pare va decidir abandonar-la a la muntanya abrupta per tal que un monstre horrible se l'emportés. Psique dormida, sense adonar-se'n, quan va obrir els ulls, veuque estava ella sola en mig d'un bosc, on hi havia un palau reial.

Va decidir entrar, i allà va menjar, reposar, i a la nit, un marit invisible la va fer la seva esposa, i així va anar passant el temps. Mentre, la sort de la noia s'anava escampant per tot arreu, i les germanes envejoses, la van convèncer per a què esbrinés qui era el seu misteriós marit i li van donar una llàntia.

Llavors, a la nit, Psique va poder observar el rostre més bell que havia vist mai, però una gota d'oli li caigué a sobre d'aquest i com que s'adonà de que estava sent descobert, va començar a allunyar-se volant. Ella es va quedar trista i el va començar a buscar bojament fins arribar a la mateixa Venus.

Aquesta li va posar feines desagradables i dures, però finalment, Júpiter, veient l'amor que hi havia entre Psique i el marit misteriós, li va oferir ambrosia a la noia i li donà la immortalitat. Poc després se celebraren les noces entre Psique i Cupido (el misteriós marit), davant de tots els déus.























Eros i Psique,
Antoni Cànova, Musée du Louvre, París.

Aquest mite el podem conèixer gràcies a la novel·la d'Apuleu anomenat L'ase d'or.


























Maria Rodríguez

4t ESO

5 comentaris:

Anahi ha dit...

Sí que coneixia l'obra d'aqrquitectura però desde feia molt de temps volia buscar-ne els orígens. Moltes gràcies per l'entrada, ara ja sé el mite. Què curiós que cúpido s'enamorés.

abigail ha dit...

Bona entrada!
Cupido..el amor.. com es de cruel de vegades.
pel que es veu tots els essers mitologics a part d'obtindre el seu poder, o sel reconeixia com la deesa de la pau, de la guerra, etc.
també tenien sentiment, com per exemple el de venus, ja que en molts casos ens explica les seves emocions, en aquest cas ella es gelosa.
que bonic que es aquest mite :)

Aina ha dit...

Sempre m'ha agradat aquest mite per lo romàntic que és. A més trobo que és un dels més coneguts. Bona feina!

Mireia Cutura ha dit...

Bona feina! Sempre va bé recordar aquests mites tant bonics!

naual.T ha dit...

El mite ja le llegit, i explic ala mateixa història peroò de manera diferent, ja que aquí es destaca més l'amor i la passió per la manera en la qual s'explica, M'AGRADAT MOLT EL MITE!

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts