28 d’abril del 2011

L'ESCLAVITUD A L'ANTIGA ROMA

L'esclau era considerat un ésser humà inferior que pertenyia a un amo. Per als romans, el destí natural dels esclaus era servir als seus amos amb entrega i fidelitat. Els esclaus formaven part de la família, i per tant, se'ls estimava i se'ls castigava.

No hi havia regles per tractar a un esclau, perquè aquest no tenia cap dret i estava completament sotmès al poder del seu amo. També es donava el cas de que hi haguéssin esclaus que inspiressin temor, ja que era comú que les relacions que mantenien amb el seu propietari anéssin d'afecte a odi i acabéssin amb crims.


Esclaus a l'època romana al servei de l'amo.

Hi havia esclaus que eren funcionaris públics que s'ocupaven de les questions administratives del princep, que era el seu amo. Inclús van haver-hi esclaus que tenien més bens i influència que altres homes lliures. Hi havia esclaus que tenien professions com arquitecte, mestre de gramàtica, cant, comediant... etc. 

En un altre extrem, hi havia esclaus que es dedicaven al treball rural o artesanal. Entre les classes altes, cada família tenia dotzenes d'esclaus servents, i les famílies de classe mitjana contaven amb dos o tres esclaus.


Esclaus treballant en el món rural.


Aquí us deixo un documental que parla sobre la història de l'esclavitud.




Alba Mustarós
4t ESO

10 comentaris:

Yasmina Ketami ha dit...

Molt bona entrada Alba! m'ha tocat eeh... Això del maltractament és un tema molt seriós i molt important.
Molt bona entrada alba !

abigail ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
abigail ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anahi ha dit...

Em sembla increíble totes les relacions d'esclavatge que hi havia tot i que puc arrivar a entendre que necessitaven els esclaus, no em sembla bé el que es feia...
Bona entrada!!

Mireia Cutura ha dit...

Trobo increíble tot el que s'arribava a fer amb la gent que feia d'esclaus! Havien d'haver viscut una vida horrible. Un exemple de com vivien el podem trobar en la pel·lícula "Moisés" a la que podem observar el tipo de feines que feien!
Bona entrada!

Aina ha dit...

Vaja no sabia tantes coses sobre els esclaus, només sabia que no tenien drets i que estaven considerats com a coses, però no tenia ni idea de que dintre dels esclaus, per dir-ho d'una manera, hi haguessin diferents calses socials i que fins i tot i haguessin alguns amb més poder que un home lliure. Molt intressant l'entrada!

Pol ha dit...

Els romans o aquella època la veritat esque eren molt besties sobre aquest tema. No tenien por a res ni els hi feia fàstic res, en canvi ara si.
Bona entrada.

max ha dit...

molt interessant alba! sembla mentida que els humans poguem ser tan cruels amb altres com nosaltres només per no ser del mateix lloc o de families amb estatus socials diferents! molt fort....

Unknown ha dit...

Molt cruel, fa pena i tot! Bé, aquest tema ja el coneixia de feia temps pero ho has explicat molt bé! :)

Meritxell Vives Cutura ha dit...

Es un tema que em trteballat diversos cops i és interesant, encara més si ens ho explicas tan i tan be : ) bona entrada Alba!

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts