LA CAIXA DE PANDORA

Segons el mite, Pandora va ser la primera dona creada pels déus, especialment per Hefest, per ordre de Zeus com a càstig per a la humanitat per robar el foc per part de Prometeu.

Tot comença quan Zeus, desitjós de venjar-se de Prometeu per haver robat el foc i donar-li als humans, va aconseguir casar al germà d'en Prometeu, Epimeteu, amb una dona anomenada Pandora. Pandora havia estat creada amb les virtuts dels diferents deus, Afrodita li va donar la bellesa, Hermes l'eloqüència, Atena la saviesa i Apol·lo el talent per la música. Epimeteu es va enamorar de Pandora i ella apart tenia un altre regal, un misteriós pithos (una gerra ovalada que actualment es acceptada com una caixa) amb instruccions de no obrir-la sota cap circumstància. 

Pandora, dona de la bellesa, li van atorgar una gran curiositat i per això no podia aguantar-se per saber que podia haver-hi dins de la caixa i va acabar obrint-la. Al obrir la caixa es va desil·lusionar, ja que va es va trobar que la caixa estava buida, però havia quedat buida justament perque al moment d'obrir-la tots els mals i les desgracies que podie afectar als humans es van escapar pel món, provocant malalties, sufriment, guerres, hambruna i més. 

Quan la va tancar, nomes quedaba Elpis (l'esperit de l'esperança), l'unic bé que hi quedava a la caixa. Aquesta idea de l'esperança és crucial, ja que simbolitza la capacitat de l'humanitat per afrontar les diversitats. La frase: "L'esperança és l'última cosa que es perd" sorgeix d'aquesta historia, recordant-nos que fins i tot en els moments més foscos, sempre hi ha una llum d'esperança.

Pandora es descrita com una dona de gran bellesa. En l'art i la literatura, se la representa amb trets delicats, cabells llargs i ondulats, i una expressió que reflecteix tant curiositat com innocència. Els déus li van atorgar qualitats divines, a més de la bellesa física, se l'imagina amb una postura elegant i un aspecte atractiu. 

    Welter Crane, Pandora (1885)


Aquesta historia ens ensenya una lliçó important; de com controlar la curiositat i pensar en les conseqüències de les nostres accions. Algunes persones veuen Pandora com una figura tràgica, perquè tot i tenir moltes qualitats, acaba causant problemes per la seva curiositat. Altres la consideren una representat per la humanitat, ja que, si no hagués obert la caixa, ara no tindríem l'esperit de l'esperança. 

I tu? Com veus Pandora?

Janat El Louah

1r Batx

Comentaris

Mariam El Lahioui ha dit…
Molt bona entrada Janat! Has sabut explicar molt bé el mite de Pandora i relacionar-ho amb l'actualitat. M'ha cridat l'atenció que hagis dit que la frase de: "L'esperança és l'última cosa que es perd" ve d'aquest mite, perquè no en tenia cap idea que provenia d'aquesta llegenda. Des del meu punt de vista, jo veig a Pandora com una figura representant de la humanitat, perquè és veritat que és culpable de tots els problemes, però si no n'hi hauria l'esparança, que per mi és la virtud més important.

He realitzat una mica més de recerca i en altres versions del mite de Pandora, sobretot en la que està contada per Homer eren dues caixes que una contenia mals del món i l'altre virtuts, simplement que Pandora va escollir l'èrronia.
Martina Pareras ha dit…
Bona entrada Janat! És curiós com encara ara a l'actualitat, la mitologia grega i romana està molt present. Segur que has sentit a parlar sobre la marca de joies Pandora, doncs aquesta marca rep el nom de la protagonista grega de la qual parles a la teva entrada. Perquè, va ser la primera dona mortal i, per tant, considerada la més bella de totes. Per això, el que ens vol insinuar la marca de joies amb aquest nom, és que si tu compres alguna joia de Pandora seràs més bella que les dones que no n'hagin comprat cap.
Aya El Kelai ha dit…
Un text molt ben explicat i amb reflexions interessants sobre Pandora. M'encanta com connectes la història amb l'esperança i la humanitat. Això sí, la curiositat és un regal i un perill alhora, oi?
Ona Coll ha dit…
Bona entrada Janat. M'ha encantat com has explicat el mite de Pandora, especialment la seva connexió amb l'esperança com a element cultural de la història. La idea que, malgrat totes les adversitats que van sortir de la caixa, l'esperança sigui l'últim que queda, dona un missatge molt potent i optimista sobre la condició humana. També es molt interessant com has destacat la dualitat de Pandora, una figura que combina bellesa, virtuts divines i curiositat, però alhora representa els errors i les lliçons de la humanitat.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)