31 de gener del 2015

NOMS RELACIONATS AMB ROMA I GRÈCIA A BARCELONA (1)

Carrers amb noms de personatges:

Carrer Afrodita:  era la deessa de l'amor, la bellesa i la fecunditat.

Carrer d'Àrtermis: filla de Zeus i germana d'Apol·lo, deessa de la caça (mitologia romana Diana).

Carrer d'Atena: és la deessa de la saviesa i de l'artesania, com ara el teixit i la ceràmica. També és deessa de la guerra,  protectora de la ciutat d'Atenes. 

Carrer Minerva: és identificada amb el nom d'Atena a la mitologia grega.

Carrer de Diana: filla de Zeus i germana d'Apol·lo, deessa de la cacera (mitologia grega Àrtermis)


Carrer de Les Muses: filles de Zeus, encarregades de cantar la victòria del seu pare sobre els titans i els gegants, i protectora d'un art o d'una ciència cadascuna.
Carrer d'Hèrcules: Hèrcules és conegut com el més fort de tots els mortals, i fins i tot més fort que molts déus. Va ser l'últim fill mortal de Zeus , i l'únic home nascut d'una dona mortal per convertir-se en un déu després de la seva mort.

Carrer d'Anníbal: Va ser un polític i cabdill militar de l'antic imperi cartaginès. És conegut per ser un comandà a l’exèrcit a la Península Ibèrica, el qual travessà penosament els Pirineus i els Alps fins a arribar al nord d'Itàlia a combatre els romans.
Anníbal era, aleshores, un jove de vint-i-cinc anys que sentia una profunda animadversió contra els romans, heretada del seu pare Amílcar Barca que, a la tendra edat de nou anys, li havia fet jurar que professaria un odi etern envers Roma.

Carrer de Trajà : Trajà fou un general i emperador romà, fill d' Ulpi Trajà.

Carrer de Mandoni: Mandoni, era el cap de la tribu dels ausetans, els quals ocupaven la regió d'Ausa, actualment comarca d'Osona a Catalunya, amb assentament principal a la població  de Vic. Mandoni es va rebel·lar primerament contra Roma al costat d'Indíbil i amb el suport del principal enemic de Roma. Més endavant els papers es van intercanviar ja que els romans van aconseguir convèncer-los que els cartaginesos els havien traït. Així doncs, ilergets i ausetans van unir-se als romans i van contribuir a fer fora de la Península Ibèrica als cartaginesos. Després però, els romans van mostrar les seves autèntiques intencions. Fou llavors quan Indíbil i Mandoni s'uniren, encapçalant una coalició de pobles ibers, i es van enfrontar als romans de nou, liderats per PubliCorneli Escipió. La lluita va finalitzar amb victòria romana. 

Carrer d'Indíbil: fou un cabdill dels ilergets. Apareix esmentat el 218 aC dirigint els auxiliars hispans del general cartaginès Hannó, governador de les províncies al nord de l'Ebre que fou derrotat. Indíbil va ser  presoner, però més tard fou alliberat i el 217 aC apareix amb el seu germà Mandoni atacant territori de tribus aliades de Roma.





Carrer de Plutó:Plutó conegut pel sobrenom del déu grec Hades, senyor del món dels morts, i eufemisme amb el qual hom s'hi referia per no provocar la seva còlera. Plutó, ve de l'adjectiu ploutos que significava ric, perquè totes les riqueses que es troben sota terra li pertanyien.


Carrer de Marc Aureli: Marc Aureli,  (26 d'abril del 121 - 17 de març del 180) fou emperador romà del 161 al 180 juntament amb Luci Aureli que van governar en bona harmonia (Ver va morir el 169).




Carrer de Sòcrates: Sòcrates (470 – 399 a.C) va néixer i viure a Atenes. Va viure l’esplendor i l’inici de la posterior decadència d’Atenes. Va morir condemnat a mort quan tenia 71 anys. Era amant de la filosofia.

Laia Costa
4t ESO

2 comentaris:

Júlia Rama Vilaró ha dit...

Increïble! He anat tantes vegades a Barcelona o no me'n havia adonat mai de la quantitat de noms en honor a les deesses i la mitologia.

Unknown ha dit...

Ostres! He anat molts cops a Barcelona, i mai he vist cap carrer amb noms relacionats amb Roma i Grècia. És molt interessant aquesta influència.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts