20 de gener de 2015

PERSEU

En la mitologia grega, Perseu era fill de Zeus i de Dànae. És conegut per haver matat a medusa i alliberar a Andròmeda, que desprès seria la seva esposa i li donaria set fills.
Dànae and the brazen tower,
Edward Brune-Jones
Acrisis, rei d'Argos, era el pare de Dànae, però un dia un oracle va avisar a Acrisis de que el seu nét, el fill de Dànae, el mataria. 

Per això el rei d'Argos decidí tancar en una presó a la seva filla, perquè així no tingués contacte amb cap home i així prevenir la mort del rei. Zeus disfressat de pluja d'or va entrar a la presó i fruit d'aquesta unió van concebre  Perseu. 

Quan Acrisis se'n va adonar del que havia passat, va ficar en un cofre de fusta a Dànae i a Perseu i els llençà a la mar sense menjar perquè morissin. Però Zeus va enviar vents suaus i favorables per la mare i el fill, i van acabar arribant a l'illa de Sèrifos, i allà els va acollir Polidectes, el rei de l'illa.

Perseu amb el cap de Medusa,
Benvenuto Cellini
Perseu va créixer i el rei de l'illa insistia a Dànae perquè es casés amb ell, però amb el suport del seu fill ella s'hi negava. Polidectes va desafiar Perseu, que si matava i li portava el cap de Medusa com a prova deixeria en pau a la seva mare. I ell va acceptar el repte. 

Zeus al saber que el seu fill aniria tot sol a enfrontar-se amb Medusa va demanar als déus que l'ajudessin. Hades li donà un casc, que el feia invisible quan se'l posava; Hermes unes sandàlies amb ales i una falç i finalment Atena li va donar un escut que reflectia com un mirall, i dient-li que quan volgués mirar Medusa ho fes a través de l'escut.
Perseu va anar al mont Atles on vivien les Graies, germanes de les Gorgones, i Perseu els demanà on es trobava Medusa. Es trobava en una cova en al nord del món i la troba dormint entre les seves víctimes petrificades. A poc a poc es va posar d'esquena, guiant-se per l'escut, i va  anar-se acostant a Medusa. I sense girar-se li tallà el cap. De les gotes de sang de Medusa va néixer Pegàs, el cavall amb ales. ense girar-se va ficar el cap de Medusa dins un sarró de roba, ja que tot i estan morta encara podia petrificar a la gent. Es va posar les sandàlies alades i el casc que li avia donat Hades i va marxar ràpidament perquè no el veiessin les altres Gorgones. 

Andròmeda i Perseu,
Giorgio Vasari

Quan Perseu retornava cap a l'illa, va veure una dona molt bella encadenada a unes roques a prop de la platja per un sacrifici a un monstre marí. Ella era Andròmeda, i amb la seva bellesa enamorà a Perseu el qual petrificà el monstre marí amb el cap de Medusa i va salvar Andròmeda i se la va emportar a l'illa per presentar-li a la seva mare i casar-s'hi.

Quan la parella va arribar a l'illa de Sèrifos van impedir el casament del rei Polidectes i la mare de l'heroi, ja que ella es casava contra la seva voluntat, i va convertir Polidectes en pedra. I finalment l'heroi retornà a Argos a reclamar el seu tro i a ser rei. 


Pels interessats a veure la pel·lícula és Fúria de Titans, dirigida per Louis Leterrier, del 2010. Judit Font
1r Batx