LES HARPIES


Inicialment eren representades amb cos d’au, generalment àliga, rostre d’una bella dona i fortes urpes. Solien ser tres: Ael·lo, Ocípete i Celeno. El nom de cadascuna corresponia a les seves capacitats o el que causaven: vent de tempesta, vol ràpid i foscor respectivament.


Harpies prenent el menjar a Fineu.

Eren conegudes com raptores que s'encarregaven de fer complir el càstig imposat per Zeus a Fineu. Ell fou un endeví que havia desvetllat secrets dels déus de l’Olimp i per això havia set reclutat en una illa amb molt de menjar que no podia consumir ja que les harpies, que eren capaces de volar, li prenien abans de que se’l posés a la boca.

Posteriorment es van afegir altres aspectes al mite, per exemple: les harpies no robaven menjar sinó que el feien mal bé amb els seus excrements. Per aquest motiu van esdevenir figures que escampaven brutícia  i malalties. 

Amb el pas del temps el mite es va anar difuminant: es deia que raptaven nens i joves o que eren les encarregades de raptar les ànimes als vius. Per això es representaven a les tombes simbolitzant el rapte de l'ànima

Harpia a punt d'endur-se una ànima.

Degut a la visió negativa que es tenia d'elles actualment s'utilitza el terme harpia per fer referència  a una dona dolenta i perversa o lletja.Valery Valencia
1r Batx

Comentaris

M'ha agradat molt, ja ens sabia un xic, però la teva entrada m'ha completat tota l'informació. Molt bé Valery.
Anònim ha dit…
Molt bona entrada Valery! M'ha agradat molt com són físicament són molt estranyes però m'agraden
Anònim ha dit…
Molt bona entrada Valery! M'ha agradat molt com són físicament són molt estranyes però m'agraden
Cecília ha dit…
El que sabia sobre les haripes era tot relacionat amb l'insult i ara ja sé perquè l'utilitzem per nomenar certes persones. M'ha servit per saber "l'origen" de la paraula :)
Unknown ha dit…
És cert que el terme harpia es fa servir per dir que una dona és dolenta, tot i que trobo que les harpies tampoc eren tan dolentes, ja que només feien la feina que els havia manat el déu Zeus. Trobo just que Fineu tingui un càstig, ja que va desvelar els secrets dels déus.

Entrades populars d'aquest blog

ELS PATRICIS I ELS PLEBEUS

COM VESTIEN ELS ROMANS?

CIVILITZACIÓ MINOICA