EL MITE D'ATALANTA

Atalanta va ser una heroïna consagrada a Artemisa i reconeguda per les seves habilitats per a la caça. 
El seu origen varia segons la versió del mite, però la versió més difosa, especialment des d'Hesíode,  és en què Atalanta és filla d'Atamant i Temisto.
Atalanta va ser alletada i cuidada per una ossa fins que uns caçadors la van trobar i criar, ja que el seu pare només volia fills varons i la va abandonar a la muntanya Parteni en néixer. 
Quan va haver crescut i tornat bella i àgil, va decidir mantenir-se verge per consagrar-se a la deessa de la cacera, Artemisa. Per això, Atalanta vivia al bosc caçant. 
Atalante
La seva fama es va difondre, sobretot, després de participar en la cacera del senglar de Calidó i després d'obtenir el premi a la carrera en els jocs fúnebres organitzats en nom de Pelias, on va competir amb Barallo, pare d'Aquil·les


A més d'estar consagrada a Artemisa, que implicava que havia de ser verge, va rebre un oracle en el qual s'anunciava que el dia en que ella es casaria, es convertiria en un animal. Per això i per evitar qualsevol pretendent, va anunciar que acceptaria com a espòs només a qui la aconseguís vèncer en la carrera, només amb la condició de que si ella guanyava, havia de matar l'oponent. Tot i això, molts es van presentar però van perdre, ja que ella era invencible. 

Un dia, però, va aparèixer un jove que va derrotar Atalanta en la carrera. L'oponent va decidir provar sort en la carrera per obtenir la mà d'Atalanta, però tenia un avantatge, ja que la deessa de l'amor, Afrodita, li havia regalat unes pomes d'or.  Durant la competència, el jove deixava anar una poma d'or cada cop que Atalanta li donava abast, les quals ella s'aturava a recollir, ja sigui fascinada per la seva bellesa o fins i tot deixar-se enganyar perquè realment havia estat conquistada pel seu oponent. Com que ella es distreia amb cada poma que queia, el jove la va poder vèncer, i així, obtenir la seva mà. 
Atalante recollint les pomes d'or
La parella va viure feliç durant un temps, compartint les seves caceres i gestes. En una d'aquestes persecucions, els enamorats, van entrar a un santuari de Zeus i van gaudir del seu amor allà.  Zeus va entrar en còlera pel sacrilegi i va convertir a la parella en lleons. Aparentment, els grecs creien que els lleons no es creuaven entre si, sinó que ho feien amb els lleopards, de manera que en convertir-los als dos en lleons, Zeus estava no només traient la seva condició humana, sinó condemnant-los a una vida separada.


Èrica Palomares
1r batx

Comentaris

Anònim ha dit…
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit…
Es una història d'amor diferent a les que estem acostumades a llegir o sentir. M'ha agradat molt aquesta entrada. Felicitats!

Entrades populars d'aquest blog

ELS PATRICIS I ELS PLEBEUS

COM VESTIEN ELS ROMANS?

EL MITE D'ORFEU I EURÍDICE