MINERVA

Minerva, també reconeguda com Atena en la mitologia grega, és la deessa de la saviesa, la guerra (en la vessant estratègica, ja que el déu de la lluita és Ares) i les arts. Una de les responsabilitats que va haver d'assumir va ser la de protegir la ciutat de Roma. Ella, Júpiter i Juno van formar la tríada capitolina, que tenia el seu temple al cim del Capitoli.

Escultura situada al Capitoli. D'esquerra a dreta: Minerva, Júpiter i Juno.
Minerva va néixer del cap de Júpiter, el rei dels déus. La llegenda explica que Júpiter es va empassar a Metis, la deessa de la prudència i just després, va sentir que li feia molt mal el cap. Davant d'aquesta situació, va decidir avisar a Vulcà, el déu del foc i els metalls, el qual va obrir-li el cap. D'allà en va sortir Minerva, vestida amb una armadura i un casc. El fet que ja nasqués gran d'edat, va permetre que el seu pare la utilitzés com a mà dreta per lluitar a la Gigantomàquia, on va destacar per la seva valentia.


Escultura de Minerva
Història de Minerva i Aracne

Aracne era una teixidora que es dedicava a confeccionar tapissos preciosos. Com que ho feia molt bé, tothom volia veure-la teixir.

Les nimfes del bosc atribuïen el do d'Aracne a Minerva, que era la deessa de les arts manuals, però la primera ho negava dient que ho havia après per ella mateixa.

Tot i això, els rumors continuaven existint, així que Aracne, segura de si mateixa, va desafiar Minerva a un concurs de teixit i poder-li prendre el títol de deessa del teler.

Minerva dissenyar un teixit amb tots els dotze déus i deesses de l'Olimp, però el tapís d'Aracne fou millor. Aquesta en va fer un on va afegir, en la mateixa escena dels déus, totes les seves aventures. Va quedar tan bonic, que ni tan sols la deessa de l'Enveja va poder trobar-hi cap defecte.


"Las hilanderas" de Velazquez. Representa l'escena del duel entre Minerva i Aracne
La deessa Minerva es va sentir tan insultada que va estripar el tapís que va fer la seva rival. Aracne, humiliada, va voler suïcidar-se però Minerva li perdonà la vida. Li va dir, però, que estaria condemnada a quedar penjada per sempre teixint en el aire. És així com es va convertir en la primera aranya (segons la mitologia).


Aracne
Finalment, se sol representar a Minerva amb un mussol o una oliva, ja que simbolitzen la saviesa. Sol portar una llança, un casc i un escut i actualment és l'emblema de molts centres educatius com ara la Universidad Federal de Río de Janeiro (entre d'altres).
Logotip de la universitat mencionada anteriorment.
Per acabar, aquest vídeo parla sobre el temple de Minerva:


Cecília Monleón Cubero
1r Batx

Comentaris

Anònim ha dit…
M'ha agradat molt la teva entrada Ceci! Com totes! però sobretot que posessis el mite d'Aracne ja que va ser el primer mite que jo vaig llegir a l'ESO en aquell llibre de mitos griegos i va despertar el meu interés pels mites.I m'ha semblat interessant l'enllaç que has posat a la tríada capitolina perquè es parla dels deus del panteó romà.
Unknown ha dit…
M'ha agradat conèixer la història de Minerva, ja que n'havia sentit a parlar però no en sabia gaires coses. També he trobat interessant l'enllaç a la tríada capitolina.
Anònim ha dit…
Molt bona l'entrada que has fet. És molt interessant i així podré saber-ne més coses sobre aquesta deessa.
Unknown ha dit…
La deesa Minerva és molt interessant ja que és la deesa de la saviesa i la guerra. Del mite d'Aracne ja n'havia sentit a parlar, trobo que va ser molt egoista per part de Minerva fer-li això a la pobre Aracne, només perquè el que ella havia teixit era més bonic.
Jo l'any passat també vaig fer també una entrada sobre atena i realment és una de les dones que apereix més en la mitologia, ja que a part del mite d'aracne, també apareix en el judici de Paris

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES