3 de gener del 2015

EL MITE DE PANDORA

Pandora és considerada la primera dona de la humanitat de la mateixa manera que Eva en la cultura cristiana.

La seva creació s'atribueix a Hefest, el déu del foc, que juntament amb Atena, la deessa de la guerra, la van crear per castigar a la raça humana per ordre de Zeus ja que Prometeu havia robat el foc sagrat dels deus per donar-lo als humans.

Tots el déus li van donar les millors aptituds per a ser capaç d'enamorar qualsevol dels homes però Hermes, el missatger, dels déus li va omplir el cor de mentida i cinisme.

Després de vestir-la i omplir-la de flors els déus la van portar davant de Zeus abans de enviar-la als homes. Allà aquest déu li va entregar una caixa indicant-li que no devia obrir-la mai per conèixer el seu contingut  perquè seria feliç i tenia tot el què qualsevol dona podia desitjar.

Un cop en el món del homes Epimeteu, germà de Prometeu, en veure-la es va enamorar sense tenir en compte les advertències que el seu germà li havia fet envers als regals que Zeus solia fer. Així que va decidir casar-se amb ella i van ser molt feliços.

Pandora obrint amb curiositat la caixa.

Però una nit, mentre Epimeteu dormia, Pandora no va poder resistir la curiositat i va decidir obrir la capsa. Dintre d'aquesta es trobaven tots el mals i desgràcies de la humanitat com les malalties, l'odi, les guerres però també contenia tots el béns. Ella en adonar-se del seu error va tancar la caixa ràpidament però va aconseguir que només un bé es quedés a la caixa, l'esperança, mentre que la resta de béns van tornar a l'Olimp i els mals van romandre amb els homes.

Per aquest motiu, actualment, utilitzem la frase "obrir la caixa de pandora" per fer referir-nos a fer un acte impulsiu que pot provocar una desgràcia.




Per altra banda, actualment existeix una marca de joies que porta el seu nom. Això pot tenir relació amb la historia mitològica ja que la marca amb el seu nom pretén transmetre al comprador que tenen un seguit de bens per oferir-li així com els que hi havia dintre de la caixa de Pandora.

Pandora és actualment una de les marques amb més demanda i molt coneguda per uns braçalets als quals hi pots afegir peces amb diferents formes per simbolitzar el motiu pel qual es compra o regala un braçalet d'aquests.




Aquí teniu un exemple dels braçalets d'aquesta marca. 

Valery Valencia 
1r Batx

2 comentaris:

Anònim ha dit...

M'encanta aquest mite i m'encanta l'entrada! És molt curiós com els mites influencien en l'actualitat, com el mite de medusa i aquest de pandora. Trobo que el nom és molt acertat per posar-lo a una marca de joies pel significat que té. A més a moltes noies els hi encanten les joies i igual que Pandora, segur que al veure la bossa o la caixa d'alguna joieria, es moren per obrir-la.

Enhorabona per l'entrada!

Unknown ha dit...

És molt bonic com s'enamoren Epimeteu i Pandora, però Epimeteu va ser una mica irresponsable, ha que l'havien advertit dels perills que comportava. Pandora, de fet, tampoc en tenia la culpa, ja que l'havien fet els déus, però va fer malament en obrir la caixa.
És interessant com els mites influeixen en l'actualitat, com la marca Pandora.

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts