18 de juny del 2013

PANDORA I LA SEVA CAIXA

Segons el mite, Pandora va ser la primera dona com Eva, en la religió cristiana, en la mitologia grega Pandora  va ser una deessa creada per Hefest (déu del foc i del modelatge) Pandora va ser modelada a forma dels immortals amb l'ajuda de Pal·las Atena (deessa de la saviesa).

Tot aquest mite comença quan Prometeu roba el foc sagrat a Zeus, Zeus com a venjança demana als altres deus que modelin una dona amb la que cap home es pugui resistir-se a ella.

Prometeu amb el foc prohibit
Cada déu al ser formada li va atorgar un qualitat com la bellesa, la gràcia, la persuasió i l'habilitat de les manualitats, entre altres. En canvi Hermes (el déu missatger) li va atorgar en el seu cor la mentida.

La caixa de Pandora
Pandora no tenia constància del gerro que tenia tots els mals del món. Encara que li van aconsellar que no havia d'obrir la caixa, ella encara que la va obrir i va deixar que tots els mals inundessin tot el món. D'aquí prové la dita "obrir la caixa de Pandora". Representen a Pandora com la perdició de la humanitat com Eva.

També hi ha altres maneres d'explicar la història, on explica que Zeus el déu dels déus li va lliurar la gerra que contenia tots els béns que serien regalats a Epimeteu que en aquells moments es casava. Pandora va obrir la gerra i els béns es van alliberar i van arribar fins l'Olimp, i van arribar tots els mals als homes de la terra.
Pandora i la seva curiositat
Pandora va tancar la caixa ràpidament i va impedir que sortís l'esperança i va explicar a tots els homes que si necessitaven ajuda amb l'esperança que demanessin ajuda. 
Pandora, amb la seva caixa        


Què en penseu del que va fer Pandora, haguessis fet el mateix per la curiositat o no t'hagués molestat?

Adrià Sánchez 
4t ESO

2 comentaris:

Eva Soler ha dit...

Trobo que és una història interessant, com moltes altres de la mitologia. Suposu que com Pandora, també hagués obert la caixa per curiositat!

Alba Masnou ha dit...

M'acabes de solucionar un dubte existencial! Sempre havia sentit l'expressió, però no sabia la història. No em considero curiosa, però no sé si hagués pogut resistir la temptació...

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts