ORESTES

Si ens posem a pensar una estona segur que tots recordem la famosa guerra de Troia. Amb ella, també recordarem alguns dels personatges més importants com Hèctor, Aquil·les, Briseida,... Doncs bé, avui parlarem sobre Orestes, el fill del famós Agamemnon, el personatge que va dirigir les tropes de Grècia en aquesta mateixa guerra.

                                              Orestes

Orestes era fill del rei Agamemnon de Micenas i la seva dona Clitemnestra. Les seves germanes eren anomenades Ifigènia, Electra i Crisotemis. Quan Agamenon va ser assassinat, Electra el va enviar a Focis. Allà, va créixer a la cort del rei Estrofi i el fill del rei es va convertir en el seu millor amic. Hi ha una altra versió que diu que Orestes va arribar a Focis deu anys abans, quan el seu pare es dirigia cap a Troia. Uns anys més tard , Orestes va decidir tornar a Micenas per venjar el seu pare seguint les ordres d'Apol·lo. 

                    Representació del rostre d'Agamemnon

Es diu que seguidament, després d'estar parlant amb Electra, Orestes va matar a Clitemnestra. Hi ha gent que diu que després d'haver-la matat no van haver-hi conseqüències, però altres diuen que es va enfrontar amb les Erínies (deesses de la venjança), ja que aquestes castigaven els crims de la família. Aquestes el van fer tornar boig i el van perseguir per tot arreu. 

                                             Erínies

Orestes estava cansat de les persecucions de les Erínies, així que va decidir anar a visitar l'Oracle de Delfos dedicat a Apol·lo. Allà, li van dir que havia de marxar cap a Atenes on es faria el judici amb els atenencs. Les Erínies, evidentment, l'acusaven i Apol·lo el defensava. Finalment se'l va exculpar de totes les acusacions. 

                                           Oracle de Delfos

Una altra versió ens deixa clar que abans del judici Orestes va ser enviat a Tauris, segons les ordres d'Apol·lo, per anar a buscar una estàtua d'Artemisa. El rei Toas el va agafar com a presoner i el va oferir a un santuari per donar-lo coma sacrifici. El que no sabia era que Ifigènia, la seva germana, era sacerdotessa en aquell santuari. Aquesta, per tal de salvar-lo, va enganyar el rei dient-li que abans de ser sacrificats s'havien de purificar. Això els va permetre als dos escapar-se amb l'estàtua.

Fins i tot hi ha una altra versió que diu que Orestes va contribuir en la mort de Neoptolomeu, fill d'Aquil·les. Aquest, havia lluitat a Troia i estava casat amb Hermione, cosina d'Orestes. Menelau, el pare d'Hermione, s'havia promès en matrimoni en primer lloc. 

Havíeu sentit a parlar alguna vegada sobre aquest personatge?


Paula Campelo
4t ESO

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES