18 de juny de 2013

LA PESCA A L'IMPERI ROMÀ

Alguna vegada heu sentit a parlar de la pesca dels romans? Heu llegit mai algun text on es parli dels peixos en relació els romans? Doncs jo no fa gaire vaig llegir una conte d'un peix que vivia a l'època romana i vaig pensar de fer una entrada sobre la pesca en aquella època.

Mosaic d'un home romà pescant
La importància de la pesca es va incrementar durant l'Imperi Romà. Marc Terenci Varró, un polígraf, escriptor, militar i magistrat romà, ens explica com la cria dels peixos donava molts beneficis a les persones que decidien construir vivers. La tècnica es basava en desviar aigua del mar per alimentar els rierols privats o els estancs. 
Marc Terenci Varró (portada d'un llibre)

Plini el Vell, un escriptor de l'època, també ens parla d'aquesta activitat. Ens explica com a la costa meridional de la Península Ibèrica, especialment a Carteia (Cadis), s'excavaven vivers a la roca natural per mantenir els peixos vius i controlar les seves cries. La pesca tenia fins a tal punt d'importància que fins i tot el famós historiador romà ens diu que a la mort de Luci Licini Lucul·le, un criador napolità, els seus vivers es cotitzaven a quatre milions de sestercis. 

Restes d'un viver romà de la Illeta, Alacant

Hi ha informació sobre l'activitat pesquera a Sicília, on Plini el Vell ens parla sobre l'obtenció del coral a les illes Eolias i Drapanum; Plutarc de Queronea menciona les seves famoses anguiles; Marcial, Quintilià o Macrobi expliquen coses sobre les seves llamprees (un tipus de peixos molt primitius) i Juvenal del moll, que es pescava entre les roques i es venia als mercats de Roma a un preu molt elevat, un sesterci de lliure. Aquí us deixo on enllaç on hi surt una notícia del diari El País sobre unes restes d'una fàbrica de xarxes de pesca. 

Mireia Linares
4t ESO