7 de juny de 2013

CURIOSITATS SOBRE ELS JOCS OLÍMPICS ANTICS

En aquesta entrada us explicaré algunes curiositats dels antics jocs olímpics.
 • Tan importants eren les Olimpíades a l'antiga Grècia que el primer any que es van inscriure els noms dels vencedors (776 aC) va esdevenir el punt de partida del calendari hel·lènic.
 • El lluitador Miló havia de menjar al dia 18 lliures (8kg i 164,66g) de carn i la mateixa quantitat de pa. A més ajudava la seva digestió amb 9 litres de vi. Però quan un atleta menjava en excés, l'entrenador li ficava el dit fins a la gola i li provocava el vòmit.
 • En la lluita agradaven molt al públic les abraçades del tors que fracturaven costelles, a més d'altres claus no menys doloroses. Si calia, les mans es dirigien a les conques dels ulls de l'adversari o se li estirava amb força del llavi inferior. O pitjor encara, Leontisco de Sicília es va especialitzar en trencar d'un sol cop i amb suma facilitat els dits dels seus contrincants.
 • A Olímpia només podien assistir als jocs les dones solteres i la pena per una dona casada que observés els atletes era la mort, ja que els atletes competien nus, exhibint els seus cossos com a símbol de perfecció i dedicació.

 • L'any 404 a.C. es va estar a punt de pronunciar una sentència de mort contra un espectador. Aquest home, portat per l'entusiasme en assistir a la victòria del jove púgil Pisidor, va saltar les barreres per abraçar-lo. En fer-ho, es van aixecar els vestits i es va posar de manifest que en realitat no es tractava d'un home, sinó d'una dona, la mare del vencedor.
 • Prohibit beure a l'interior sota pena de multa, figura en una inscripció de l'estadi de Delfos.
 • El combat durava fins que un dels púgils s'ensorrés o s'aixequés el braç com a signe de derrota. Els lluitadors es cobrien les mans amb mitenes de cuir i els dits amb tires de pell.
 • L'any 388 a.C. quatre participants van ser condemnats sota acusació de suborn, ja que es va demostrar que havien pretès manipular els jocs.
 • L'emperador romà Neró era tan aficionat a les carreres de quadrigues que en una ocasió va decidir participar en els Jocs i quan va tornar de Grècia va entrar a Nàpols en una carrossa guiada per cavalls blancs i a través d'una bretxa oberta a les muralles, com acostumaven a fer-ho els vencedors dels jocs.
Martí Vilalta 
4t ESO

       2 comentaris:

       Alba Masnou ha dit...

       En sèrio?! Estic flipant, de debò! M'han sorprès sobretot els primers. Trobo que això de haver de menjar les divuit lliures de carn i pa és exagerat... però bé, hi posaven tot el que podien, pel que es veu...

       Carla Espadaler ha dit...

       Ostres! Has triat un tema d'allò més interessant per la teva entrada. Tinc molta curiositat per veure a Leontisco de Sicília trencant els dits d'un sol cop a algú.