POESIA ROMANA

Moltes vegades hem vist a castellà o català la poesia medieval, la poesia trobadoresca, la lírica... però i la poesia romana? Què sabem de ella? La tenim oblidada. 

Poema escrit en llatí
Primer de tot la literatura romana, com a molts altres aspectes, va sorgir a partir de la cultura grega. Va començar  aproximadament a l'any 60 a.C, amb els grans escriptors Lucreci, Catul i Horaci

Per altra part, en aquest any Roma viu molts canvis polítics molt importants per la societat que fan que la poesia adquireixi una gran importància. D'aquesta forma, el sentiment de les persones comença a estar per sobre de tot, fins i tot de l'estat. 

En aquest context històric van escriure Lucreci i Catul, encara que cadascun tenia el seu propi estil. Tots dos van crear un nou corrent que es va mantenir durant setanta cinc anys

Lucreci: Era un poeta i filòsof romà que va escriure De rerum natura (De la natura de les coses), composat per 7.415 versos, encara que sembli que està inacabat. Es divideix en sis llibres:
  • Llibres I i II: dedicats als àtoms i a la formació dels corpuscles. 
  • Llibres III i IV: dedicats als homes. 
  • Llibres V i VI: dedicats al món, de forma més genèrica.
Lucreci
Gai Valeri Catul: Poeta romà autor del Corpus, que consta de unes 116 poesies i 102 encapçalats, distribuïts en tres grups. El primer, fins a la composició 60, està format poemes que parlen dels diversos esdeveniments de la vida: l'amor, l'amistat o l'enemistat, anècdotes, improvisacions, etc... 
El segon grup va de la composició 61 fins la 68 i es caracteritzen per la seva gran extensió i la seva temàtica nupcial. 
Finalment l'últim es distingeix per la seva mètrica con comú.  


 Catul
Horaci: Era un poeta líric molt respectat en els alts cercles romans. La seva poesia es divideix en quatres gèneres que donen nom a les seves obres: 
  • Sàtires: retrats irònics del seu temps.
  • Epodes: 17 poemes de temàtica variada.
  • Carmina: Conjunt de poemes de caire més íntim, imitant la mètrica dels poetes grecs.
  • Epístoles: s'apropa més a la reflexió moral.
Horaci
Amb aquest grans autors, aquest va ser sense dubte el període més brillant de la poesia romana i a més a més es podria dir uns dels millors moments de la literatura universal. 

Però aquesta gran època va manifestar-se en diferents gèneres: 

La poesia didàctica: Era una mena de joc que posava en pràctica les capacitats del poeta. S'escollia un tema complex i l'escriptor havia de fer el millor poema que fos possible. Aquest gènere pot veure's molt en De rerum natura

La poesia individualista: Catul i Horaci van protagonitzar aquest gènere. Consisteix en la imposició de la personalitat i els sentiments de l'autor a la seva obra. 

Sobre aquest tema es podria aprofundir molt i molt, però aquesta és una informació bàsica per a tots aquells que estiguin interessats en la literatura romana. M'he trobat amb moltes pàgines amb informació al respecte, però una m'ha agradat molt i és on surten diverses obres d'Horaci. Si feu click AQUÍ podreu gaudir-les. 

Finalment, us deixo un vídeo on es recita un poema de Catul en llatí. Aquest poema parla del desengany en  l'amor i de l'actitud per a conservar la dignitat. 



Martina Maldonado
4t ESO

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES