RUTINA DELS ROMANS

Per tal de fer-nos una idea de com era la vida dels romans he pensat que estaria bé fer una mica d'investigació per tal de saber com era els seu dia a dia normalment.

Principalment parlaré de la rutina que tenien els homes lliures, és a dir, aquells que durant el dia les seves tasques variaven, ja que per exemple, els esclaus es passaven tot el dia treballat i no podien fer cap altra mena d'activitat durant el dia.

Aquests homes tenien una rutina que sovint variava depenent de les hores del dia, es llevaven molt d'hora per tal d'aprofitar al màxim al llum del dia, així que cap a dos quart de 5 del matí ja estaven desperts a l'estiu, i a l'hivern a dos quarts de 8, però el més curiós és que anaven a dormir molt tard, ja que ells dormien quan el sol es ponia.

El primer que feien en llevar-se era rentar-se les cames i el braços, i les altres parts del cos se les rentaven quan anaven a les termes, és a dir, cada vuit dies. Després de vestir-se es feia el primer àpat del dia, el ientaculum, que estava format per pa, formatge, mel, dàtils i olives. A partir d'aquí cadascú feia la tasca que li pertocava.

Ientaculum
  • El pare:
Si es tractava d'una família rica, el pare el que havia de fer era rebre tots aquells clients que anaven a saludar al seu patró. Hi havia tants clients que havien d'esperar molta estona per tal d'emportar-se tant els diners com el menjar que el patró els hi donava.
Quan acabava aquesta tasca, el pare es concentrava en els seus assumptes, tant privats com públics.
  • Dona romana:
Durant el matí, la tasca de la dona romana rica era bàsicament el de supervisar a les seves esclaves, teixir i tenir cura del seu aspecte personal. Per elles la seva imatge personal era tant important que es passaven hores tenint cura d' ell, amb l'ajuda d'algunes esclaves.
Dona romana teixint
  • Nens i nenes:
Els nens durant el matí es dedicaven a anar a l'escola, en la qual feien 3 cursos, es dividien en 3 etapes. Els nens hi anaven a totes però el cas de les nenes era diferent, ja que només podien fer la primera etapa pel fet de que després d'assolir els estudis més bàsics havien d'anar a casa a treballar amb la mare per aprendre el que li tocaria fer més endavant.

Amb l'arribada del migdia una gran quantitat de romans deixaven de treballar i  prenien el prandium, que es tractava de menjar que sovint era fred i moltes vegades eren les restes del dia anterior, acompanyades amb una mica de fruita i vi.
Seguidament, després del prandium, els romans feien una migdiada i els nens feien una mena de descans, ja que per la tarda continuava l'escola.

Les tardes podien variar segons el dia que fos, ja que cada vuit dies, com he explicat abans, els romans anaven a les termes i les dones romanes també, però en un horari diferent al dels romans, lògicament.

La part més diferent de la nostra rutina i la seva és el sopar, ja que ells cap a les 3 o les 4 de la tarda aproximadament, ja feien el sopar, que era l'àpat que més menjar tenia, tant que es dividia en tres parts diferents;
  • Entrants: Els entrants eren bàsicament coses com ara amanides, verdura, olives, ous, ostres o coses similars.
  • Plat fort: El plat fort es tractava sempre d'una peça de carn o de peix que podia variar.
  • Postres: Finalment, les seves postres eren fruita fresca o seca, formatges i dolços.
El sopar es podia allargar fins tard segons el tipus de classe que fos la gent, és a dir, la gent que no podia es podia permetre gaires luxós acabaven el sopar i anaven a dormir. Però aquells que tenien més poder es passaven hores en un banquet, juntament amb les seves dones discutint de molts temes com ara la política.
Banquet romà
Carla Espinosa
4t ESO

Comentaris

Unknown ha dit…
Bona entrada Carla!
Primer de tot, he de dir que molt bona introducció. Quina vida més dura tenien els pobres esclaus...
Respecte a l'apartat de nens i nenes, molta de la informació esmentada ja la sabia, però tot i així, sempre em dóna molta ràbia pensar que les dones no tenien les mateixes possibilitats que els nois...

Per altra banda, he de dir que és al·lucinant el sopar que feien, tot i que pel que has esmentat ara, els tres plats són similars als nostres... si no fos perquè menjàven tant i tant, durant hores i hores...

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES