EL CULTE ALS MORTS

Els romans tenien un profund respecte pels difunts, per a ells existien diferents tipus d’ànimes.

. Els manes: Significa ‘’els bons’’ eren les ànimes d’avantpassats. En el seu honor celebraven les ‘’ Parentalia’’ dels dies 13 al 21 de febrer.

·Els Lèmurs: esperits malvats dels morts, feien rituals per fer-los fora de les llars, aquest consistia en que el pater familias els dies 9, 11 i 13 de maig a mitja nit es rentava les mans com a senyal de purificació es ficava 9 faves a la boca i es passejava descalç per la casa escopint-les una rere l’altra per oferir-les als lèmurs com a aliment. Alhora repetia 9 vegades unes paraules rituals.

·Les Larvae: Uns altres esperits malignes que es quedaven entre els vius per turmentar-los , en el cas més extrem causar-los la bogeria. Per defensar-se utilitzaven pocions preparades per bruixots.

FUNERAL
Com que els difunts eren tant importants, es preparava minuciosament el funeral. Penjaven branques de xiprer i la flama de l’altar de la casa s’apagava amb senyal de dol. El cadàver era rentat i perfumat i se’l decorava amb flors, corones i cintes. El taüt el portaven amics i familiars sobre les espatlles i descobert. Es pronunciava un discurs fúnebre i fins i tot alguns assistents es tapaven la cara amb màscares de cera que representaven els avantpassats. Els cementiris acostumaven a estar a prop de camins, d’aquesta manera els viatgers llegien els epitafis i tenien un record pels difunts.

DOL
El dol estricte durava 9 dies, on vestien de negre i es descuidaven físicament. Als difunts se’ls recordava al febrer de cada any.

EL MÓN DELS MORTS
Creien que les ànimes dels difunts queien a l’infern, aquest estava governat per Plutó i per Prosèrpina, per arribar a aquest món les ànimes havien de creuar la llacuna Estígia en una barca que conduïa Caront.

Caront conduint la barca

Per ampliar la informació...

Com és la nostra concepció de la mort, el dol...? s'assembla a la dels romans?

Meritxell Redondo
1r  Batx 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES