EL DIA D'UN ROMÀ

La jornada d'un romà depenia, de la seva posició i ocupació, i variava molt segons les persones i el dia en particular. Per fer aquesta entrada jo m'he centrat en la vida d'un ciutadà romà de classe alta.

El ciutadà romà de bona posició s'aixecava ben d'hora al matí, abans de sortir el sol. Havia d'aprofitar al màxim la llum natural. Després d'un esmorzar que estava compost de pa sec o mullat en vi, dedicava algun temps a casa als assumptes privats. 


Ciceró i Plini el Vell consideraven aquestes hores al matí les millors per a la seva activitat literària. Horaci parla fins i tot d'advocats que donaven consells gratuïts a les tres del matí.

Després d'ocupar-se dels assumptes privats anaven a la sala principal de la casa (atrium) per fer la salutatio matutina que era el moment en que els seus clients anaven a presentar-li els seus respectes o a demanar-li ajuda a vegades només hi anaven per desitjar-li un bon dia.


Tot això es podia saltar en cas de que el romà estigués convidat a altres compromisos com una boda i molts altres actes que tinguessin lloc durant el matí.

Després d'aquestes hores, l'home es dirigia al Fòrum, acompanyat pels seus clients i portat en una llitera, amb el seu nomenclatur (una mena de secretari) al costat. Amb la tercera hora del dia començaven els assumptes en els tribunals o el Senat, que podien continuar fins a la nou o deu hores. Les reunions del Senat acabaven a la posta del sol.

Excepte en ocasions especials, a les onze del matí tots els assumptes estaven conclosos, i a aquesta hora es dinava. Un cop acabat el dinar es feia la migdiada que acostumava a durar entre una o dues hores. 


Durant els dies de festa no hi havia ni sessions de tribunal ni reunions del senat. Ja que durant aquestes hores anaven al teatre o al circ.

Després de la migdiada el romà es disposava per als seus exercicis atlètics diaris i per al bany, al Camp de Mart, al riu Tíber o en algun establiment de banys públics on calia pagar una entrada. Els més rics ho feien a les seves les seves pròpies cases.


Després del bany, venia la relaxació o una passejada pels edificis públics per xerrar amb els amics, per escoltar les últimes notícies o consultar als socis en els negocis, igual que ara fa la gent als bars.

Finalment arribava el millor moment del dia per els romans, el sopar, es celebrava a la seva pròpia casa o a casa d'algun amic, es realitzava amb la família i normalment constava de: enciam, ous durs, llenties amb porc assecat  i algunes verdures crues. 


En acabar la família se n'anava a dormir, mentre que els esclaus seguien treballant per abans d'anar a dormir deixar-ho tot a punt per començar la jornada al dia següent.

Martí Vilalta
4t ESO

Comentaris

Unknown ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit…
Llegint aquesta entrada m'he adunat que tenien una vida molt diferent, i per el que veig més relaxada (encara que sembla que era una vida que tant sols portaven uns quants...) però ja m'agradaria poder-la haver viscut!
Unknown ha dit…
M'ha agradat molt aquesta entrada, trobo que està molt ben estructurada i explica molt bé com vivien els romans de classe alta. El que m'agrada d'aquesta entrada és que et pots imaginar fer-te una idea de com devia ser la societat en aquella època.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES