19 d’abril del 2013

EL JULIVERT I L'ALCOHOL

El julivert és una planta de la família Apiàcia. I segur que sabeu sobre quina us estic parlant ja que és molt comú el seu ús a la cuina mediterrània. A més, es troba en zones temperades i creix amb abundància en horts, jardins, al bosc, en murs, etc.


julivert
Però us preguntareu què té a veure això amb els romans o grecs.

Antigament els romans i grecs assistien a les festes amb una corona d'aquesta herba. Però, per què precisament amb aquesta planta?  Ho feien ja que consideraven que gràcies al julivert no s'emborratxarien, ja que aquest absorbiria els vapors etílics.

Banquet

Els grecs rendien culte a Dionís i oferien begudes alcohòliques als seus déus i als soldats abans de que entressin en combat. O també  l'utilitzaven per facilitar les seves relacions socials.



soldats romans en combat

No obstant això, impedien l'ús d'aquesta substància a les dones. I deien que els efectes d'aquesta substància tenia a veure amb Dionís, el déu del vi, de la vegetació i l'esperma.

Per altra banda, als romans els encantava el vi. El vi en principi, era barrejat amb aigua abans de beure'l ja que no controlaven gaire la fermentació i sinó els pujava molt. I gràcies a l'expansió de l'Imperi Romà, això va donar lloc a l'ús de l'alcohol arreu del món.  

Us ha sorprès l'ús del julivert a l'antiga Roma i antiga Grècia? Què en penseu que les dones no poguessin beure?

Angi Johana Chang
4t ESO

8 comentaris:

Carla Espinosa ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Carla Espinosa ha dit...

Molt bona entrada Angi!

La veritat que abans havia sentit a parlar d'alguna cosa per l'estil, però no tenia gaire clar si era cert o no.
Es molt interessant saber el perquè de les coses que feien els romans, es a dir, el fet de portar una corona al cap per tal de no emborratxar-se ho trobo bastant estrany.


Respecte a la teva pregunta, trobo molt injust que les dones no poguessin beure com ho feien els homes únicament perquè ells creien que Dionís era el déu de l'esperma.

Llúcia Gómez ha dit...

Bona entrada! Mai hagués imaginat una cosa així, que el julivert contrarestés els efectes de l'alcohol absorbint els vapors etílics.. realment és cert? o es el que ells creien? jo penso que és el que creien no el que passava realment.
Per altre banda, trobo injust que les dones no poguessin beure, però si ells creien tant en els deus i en cada una de les seves funcions..

Paula Campelo ha dit...

Una entrada molt interessant Angi, com sempre!

Tots sabiem que antigament aquesta gent es posava corones de julivert, però no en tenia ni idea que s'ho posessin perquè l'acohol no els hi afectés tant. Sincerament, crec que tot això era psicològic i que si ells realment creien que si es posaven això al cap no el hi pujaria tant segurament acabés passant.

Sobre el que has esmentat de que les dones no podien beure crec que aquí tornem a tenir un altre exemple molt clar del masclisme que hi havia en aquella època. S'haurien d'haver donat compte que tots tenien el mateix dret a consumir alcohol si aquests volien.

M'ha cridat l'atenció que els hi donessin de beure als homes abans d'entrar en combat, ja que potser algun bebia més del normal i no podia ni lluitar, però per altra banda hem sembla que si que debia funcionar per a ser més sociables.

Unknown ha dit...

Una entrada molt interessant Angi!
Que estrany que tu parlis de l'alchol no?
Tothom sap que abans moltes corones es feien amb julivert, però no sabia que només ho fessin a les festes. M'ha sorprès que creguessin que gràcies al julivert no s'emborratxaven, cosa que trobo una mica absurda. També m'ha sorprès moltíssim que no deixessin veure alchol a les dones. Has dit que els grecs donaven alchol als seus soldats per millorar les seves relacions, però llavors que, s'els emportaven borratxos a lluitar?

Molt bona entrada.

Cristian Martinez ha dit...

No sabia que el julivert feia que els romans no s'emborratxessin, seria molt util, no es que a mi em faci falta, però es interessant. Sobre que els soldats beguessin abans de anar en combat m'ha sorprès, per que no deurien anar molt fins, encara que aniria bé per aliviar els dolors.

Molt Bona Entrada Angi!


Martina Maldonado ha dit...

Contestant a la teva pregunta Angi, sí, m'ha sorprès l'ús del julivert en aquesta època, però més m'ha sorprès la raó per la que el feien servir... Per a que no s'emborratxessin tant! No se si en realitat és veritat, perquè si ho fossi, la gent ara ho faria servir molt, sobretot els que han de conduir.
Per altra part, veig molt injust que les dones no puguin beure; Tots ja sabíem que no tenien dret a vot ni podien fer gairebé res que sigui fora de casa, però trobo molt fort que fins i tot no les deixessin beure vi.
M'ha fet molta gràcia el que has dit de que bevien per facilitar les relacions socials, crec que és una bona estratègia, encara de que sempre és millor aprendre a relacionar-se i així l'altra persona et coneix de veritat.
Molt bona entrada Angi!!!

Sandra García ha dit...

Molt original Angi!
M'ha sorprès molt que es posessin julivert al cap en forma de corona pensant que per aquest fet no s'emborratxarien.. ho veig molt poc lògic, encara que qui sap, potser a ells lis funcionava..
Trobo molt injust que abans, en aquella època, ni les deixessin beure, ja que per molt que tingui efectes secundaris hi penso que tots tenim el dret a provar-ho, tant com homes i dones.

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts