8 d’abril del 2013

"ATXÚS", JESÚS/SALUT!

Es diu que durant l'època romana, els romans pensaven que si una persona que estava sana feia un esternut, significava que el seu cos estava intentant expulsar els esperits malignes de futures malalties. 

Per això, de seguida, després de l'acte es deien frases que invocaven felicitat com "enhorabona".
Però per què actualment quan veiem algú esternudar li diem "salut" o "Jesús"?  Aquest costum és molt antic, i el seu origen avui l'esbrinarem!


Els antics grecs quan veien algú esternudar deien vivid, en canvi els antics romans deien salve.
Es diu que tot va començar per culpa d'una epidèmia de pesta a Roma, l'any 591. Tots els afectats morien esternudant. Per tant, la gent quan veia algú esternudant ja s'esperava la seva mort. I per intentar evitar-la  li deien "Que Déu et beneeixi", és a dir, que Déu li allunyés d'aquest perill. 

Va ser el Papa Gregori I (540-604) qui va ordenar fer processons i pregàries constant ja que es creia que així es podria combatre la pesta i evitar que avancés.
Després d'un temps, en lloc de dir "Que Déu et beneeixi" la gent passava a dir: "Jesús". Tot i que els no creients preferien dir "salut". I els països de parla anglesa "Bless you".

Per altra banda, també es diu, que l'any 400 aC, el general atenenc Xenofont va fer un discurs als seus soldats dient que o l'acompanyaven a buscar la llibertat o a buscar la mort contra els perses. Aquest discurs va durar una hora fins que un soldat va esternudar ja que a partir de llavors, els grecs van fer a Xenofont general i li van seguir les seves ordres ja que consideraven que aquest esternut havia estat una senyal favorable dels déus.

bust de Xenofont

Angi Johana Chang
4t ESO

9 comentaris:

Anònim ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Crec que està molt bé, ja que és un tema freqüent (al qual no se l'hi dona molta importància) i és molt interesant saber els orígens.

Unknown ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit...

Que curiós! M'ha fet gràcia llegir que a l'època romana quan alguna persona feia un estarnut era senyal que el seu cos estava expulsant esperits malignes i per això fossin "felicitats".

Per culpa d'una epidèmia de pesta aquest costum va ser creat? Carai! M'ha agradat saber l'origen de la famosa expressió que ens diuen i diem quan fem un estarnut. Axim!Salve!Jeje

Bona entrada Angi, molt original.

Brian V. ha dit...

Ho trobo una mica absurd la veritat i una mica divertit fins i tot, però es curiós, no ho sabia.

molt bona entrada.

Maria Guallar ha dit...

"-Atxús!
-Felicitats!"
M'ha fet gràcia. Mai havia pensar realment en aquest tema, jo ja tenia per sobreentès el "salut" o el "Jesús", però mai me'n havia plantejat l'origen, però si que m'imaginava que seria una mica per una malaltia, no pas la pesta, però tampoc en tenia una idea concreta,gràcies per aclarar-m'ho.
Bona entrada, Angi :)

Laia Fernández ha dit...

Quina gràcia!! La veritat és que no en tenia ni idea!!!!! Cada vegada veiem més clar la presència clàssica entre nosaltres. bona entrada!

Unknown ha dit...

ala! no en tenia d'idea d'això!No sabia que venia dels romans. El que si que sempre he sentit és que es diu salut /Jesús perquè es creu que si no es diu l'ànima surt del nostre cos!

Alba Masnou ha dit...

Que guai! A partir d'ara hi pensaré sempre que ho senti. No m'esperava que vingués de taaan lluny!

TÀRRACO

Tots coneixem la ciutat de Tarragona, però pocs saben el seu origen i la gran importància que va tenir en l'època clàssica... En aquella...

Popular Posts