15 d’abril del 2013

L'ALIMENTACIÓ DE L'ANTIGA GRÈCIA

Tant com aquí o en qualsevol país del món tenen un pla típic, és a dir, que solen menjar més abundantment uns aliments que no pas en altres territoris.
A Espanya uns dels plats típics són la paella, la truita de patates, a Catalunya el pa amb tomàquet, però i a l'Antiga Grècia què menjaven?

L'alimentació de l'Antiga Grècia era imprescindible el pa de blat, el vi, oli d'oliva, el porc i els embotits. Normalment menjaven tots asseguts en un banc. El pa podia servir tan sol com ha plat, és a dir, a vegades no era l'acompanyament com nosaltres fem, adoptaven diferents formes; pa de llet, trenes, quadriculats, etc. 

Utilitzaven la cullera i el ganivet ja que la forquilla encara no havia sigut fabricada. 
        
Dona amassant pa. Segle VI a.C
Els cereals, també eren freqüents en la gastronomia dels grecs, sobretot el blat, amb el que feien sèmola per després bullir-la. L'altre cereal, l'ordi, es feia servir per alimentar els animals. Per altra banda també utilitzaven el sègol i l'espelta.

Els cereals en aquella època era acompanyats de verdures: cols, cebes, faces.. I a vegades també eren acompanyats de llenties, i salsa de peix. 

La gent no menjaven normalment verdures, ja que en aquella època eres cares, per aquest motiu sempre feien servir verdures dessecades. 

Els fruits secs o frescs es menjaven per postres. Principalment eren la figa, la nou, l'ametlla i l'avellana. També es solia menjar, sobretot els atletes, un grapat de figues fresques amb llet, suc de figues i, en alguns casos, pa. 

A Rodes, es fabricaven galetes, la forma de mitja lluna en honor a d'Artemisa, deessa de la lluna. El típic dolç que menjaven era el Plakon, era una mena de galeta de farina de civada amb l'afegit de formatge blanc i mel.
Sandra García
4t ESO

5 comentaris:

Laia Fernández ha dit...

Tot i haver passat tants anys, la nostra dieta mediterrània és bastant semblant a la d'ells. Canvia una mica el fet de quan es menjava cada tipus de menjar i com, però tot i així és pràcticament igual. bona entrada!

Yasmina Ketami ha dit...

Òndia quina gana m'ha agafat! L'alimentació era bastant variada si pensem en l'època en la qual es trobaven. Era curiós que les verdures fossin massa cares i no es poguessin comprar ja que si es cultibaven a les terres, es recollíen i es podíen menjar. Aquest tema m'ha agradat molt
Bona entrada!

Paula Campelo ha dit...

Sempre està bé saber una mica més sobre l'alimentació de l'Antiga Grècia. Com ha dit la Laia, les coses no han canviat gaire al llarg del temps, ja que encara que nosaltres tenim una alimentació molt variada ells tampoc es quedaven curts. Tot i això, hem de tenir en compte que nosaltres avui en dia tenim molts més recursos i podem aconseguir uns aliments que ells en la seva època no podien.

M'ha cridat l'atenció el fet que només menjàven amb cullera i ganivet, ja que no sabia que la forquilla encara no s'havia inventat. Crec que els hi hagués anat molt bé la invenció de la forquilla, ja que alguns menjars menjats amb cullera poden semblar una mica extranys.

Com has dit a l'entrada, es menjaven els fruits secs com a postre i la veritat és que molta gent avui en dia en segueix menjant com a postre, tot i que no seria el meu cas. Per últim, també m'ha cridat l'atenció que es fessin unes galetes en forma de lluna en honor, com sempre, als deus. En aquells temps pensaven en els deus fins i tot a l'hora de menjar, impressionant.


Bona entrada Sandra!!!

Unknown ha dit...

Bona entrada Sandra!
Justament ara, la veritat és que m'han entrat unes ganes de menjar... al llegir TRUITA DE PATATA*-*

Respecte a la diferència de l'alimentació actual amb l'antiga Grècia, com bé ha dit la Laia, no n'hi ha molta ja que realment és bastant semblant a la nostra. Tot i així, és evident que ha d'haver-hi unes quantes diferències, ja que estem parlant d'una altra època. I és que, com també diu la Paula, òbviament nosaltres tenim molt més varietat, com per exemple, actualment fem molt l'ús de la patata, un aliment no originari d'aquí.

Per altra banda, he de dir que m'ha sorprès moltíssim que a l'antiga Grècia el pa podria ser simplement un plat. O també, m'ha impactat que no s'alimentessin gaire de verdures pel seu preu... quina pena ja que tenen moltes vitamines i avui dia és imprescindible, tot i que pels nens seria com una "sort" ja que a pocs els hi agrada.

Per acabar, he de dir que em quedo encara perplexa de la importància que li donaven als déus, ja que com podem comprovar en aquest àmbit també influïen.

Unknown ha dit...

Molt bona entrada Sandra!

M'ha sorprès molt que la seva alimentació fos tan variada, jo pensava que sempre estaven menjant carn enlloc de combinar tants aliments diferents. Tot i això també m'ha sorprès que només menjessin amb les mans i amb cullera i ganivet, jo em pensava que tenien alguna mena d'estirs per menjar més comodament.

M'ha sorprès moltíssim també el fet de que a l'antigua grècia només mengessin un sol plat com a àpat i que menjessin tots asseguts en un banc i que el pa podia ser un sol plat enlloc de l'acompanyament com és avui en dia.

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts