2 d’abril del 2013

LA POLICIA GREGA

Segur que en algun moment ens hem preguntat si en l'època dels grecs també hi havia policia, doncs al llarg d'aquesta entrada tindrem la resposta.


La paraula "policia" prové del llatí politia i en la llengua grega antiga el terme no tenia el mateix sentit que li donem avui en dia (el cos civil encarregat de vetllar pel manteniment de l'ordre públic i la seguretat dels ciutadans).


Aquest terme en grec volia dir "dret de ciutadania", relació dels ciutadans de l'Estat, administració de l'Estat, constitució de l'Estat, etc. A la Grècia Antiga es va desenvolupar un sistema de control social per sancionar les infraccions.

Aristòtil en la seva Política (1321 b,6) va dir:

"Abans que res, un Estat no pot existir sense certes magistratures, que li son indispensables, ja que no podria ser ben governat sense magistratures que garanteixin l'ordre i la tranquil·litat" 

Aristòtil 

A Atenes s'escullen 10 comissaris de policia, 5 d'aquests s'envien al Pireu i els altres 5 són enviats a la ciutat. Aquests vigilen que ningú aboquin excrements a menys de 2 kilòmetres de les muralles, impedeixen que les vies públiques s'ocupin amb materials de construcció, que es construeixin balcons que sobresurtin, que es col·loquin en les teulades de les cases desaigües que aboquin al carrer o que les finestres s'obrin fins fora. De la mateixa manera s'elegeixen en un sorteig. Les lleis els obliguen a que vigilin la salubritat i l'autenticitat de qualsevol producte que es posi en venda. 


Pireu

També s'elegeixen 10 inspectors de peses i mesures i 10 comissaris del comerç de gra que vigilen que el gra es vengui a un preu just i també que els subministradors venguin la farina amb relació amb el que ha estat el preu de l'ordi i que el pa tingui el preu adequat. També s'elegeixen 10 inspectors del port de mercaderies i els Once (que són els que s'encarreguen de vigilar a qui està a la presó). 

Paula Campelo
4t ESO

4 comentaris:

Unknown ha dit...

Mai havia pensat que en aquells temps hi hagués tanta policia. Em pensava que només hi hauria la policia necessària per controlar els carrers, que no passés cap incident i la policia que ajudava a la protecció dels emperadors, reis,... .
Bona entrada :)

Carla Espinosa ha dit...

Es preocupaven per tot, fins i tot de que els balcons no sobresortissin o de coses per l'estil, que la veritat no les trobo molt lògiques.

No tenia constància de que hi haguessin 10 i que aquests es dividissin per anar o bé a la ciutat o al Pireu.

Molt interessant l'entrada!

Unknown ha dit...

Molt interessant l'entrada Paula!
Realment mai m'havia preguntat sobre la policia de l'època grega, però està bé saber-ne que el terme no tenia el mateix sentit que avui dia.
Pel que veig només eren 10 comissaris que hi havia a la ciutat més important de Grècia, Atenes, si et sóc sincera m'esperava que hi haurien molt més, tot i així, ja és un nombre suficient. Realment m'ha sorprès moltíssim de que tractava la seva feina, mai havia pensat que s'encarreguessin a coses tan concretes com vigilar a on s'abocaven els excrements...
Tot i així, per altra banda, considero que estaven bastant ben repartits i que podien controlar prou bé la ciutat.

Alba Masnou ha dit...

Vaja, quanta feina!! M'ha sorprès, sobretot, que es triéssin per sorteig. Era gent poc especialitzada, súper diferents dels d'ara. No m'ho havia plantejat mai, és curiós. Bona entrada!

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts