24 d’abril del 2013

LES SATURNALS

Ara arriba la primavera i Nadal queda una mica lluny, però està bé tenir coneixements sobre què feien els romans al Nadal, oi?

Les saturnals, del llatí Saturnalia, eren unes de les importants festivitats romanes. Se les va arriba a nomenar "festes dels esclaus", ja que en elles els esclaus rebien racions extres, temps lliure i altres prebendes. Les saturnals eren el nadal i el carnaval  celebrats juntament. Probablement eren les festes de les finalitzacions dels treballs del camp, el temps per descansar de l'esforç quotidià.

Aquestes festes es celebraven per dos motius: En honor a Saturn, déu de l'agricultura, i com homenatge al triomf d'un victoriós general (festa del triomf).

Va ser introduïda al voltant del 217 aC, per elevar la moral dels ciutadans després d'una derrota dels cartaginesos. 
Se celebrava, oficialment, el dia de la consagració del temple de Saturn , el 17 de Desembre, amb sacrificis i banquet públic festiu.
Ja que aquesta festa era molt apreciada pels ciutadans, es va allargar 7 dies  del 17 al 23. Encara que a finals del segle I, va acabar fastiguejant-se 5 dies.
Aquestes festes estaven dirigides per un sacerdot, el qual era escollit en un col·legi de sacerdots.

En aquestes festes, es decoraven les cases amb veles i llums, i s'encenien veles. Com ara, els familiars i amics es feien regals, ja que el nadal està basat en les festes Saturnals.



Irene Sànchez
4t ESO

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Crec que està molt bé que els romans també celebressin el "Nadal" a la seva manera, ja que ògicament no podia estar relacionat amb Jesús, com és actualment, tot i que molts de nosaltres no ho tinguem gaire present. Malgrat això, també celebràven Nadal en honor a algú, Saturn.

Bona entrada Irene!

Adrià Sanchez ha dit...

Irene no en tenia pas constància que els romans en la seva antiguitat també celebressin el Nadal com una festa més com nosaltres penso que és molt divertit que en altres cultures i altres religions també es celebri diferents festes amb una mica de relació.

Encara que el nostre Nadal va dedicat a Jesús i el Nadal dels romans a Saturn penso que això provoca que tothom tingui una certa relació entre els altres!

Molt bona entrada Irene m'ha semblat una entrada molt complerta i amb diferent informació.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts