19 de novembre del 2012

MONS OBSERVANS, UN JACIMENT PER DESCOBRIR

El dissabte 27 d'octubre es va inaugurar un parc arqueològic i de natura amb el nom de Mons Observans a un jaciment del primer moment de la romanització.


   Vista aèria de l'assentament romà

És un assentament romà construït a finals del segle II aC. a d'alt d'un turó que és a la vora del mar. Els servia per controlar les principals vies de comunicació que hi havia per la plana, una de les quals era la via Augusta.

Té una superfície d'uns 2.500 metres quadrats, té una part on es pot residir, patis, zones de servei i cisternes. Aquestes restes arqueològiques es poden visitar seguint un itinerari, en el qual es mostra l'aspecte original de la zona excavada. 



Visita guiada a Mon observans


És considerat singular per les restes de pintura mural romana recuperades en diverses parts de l'assentament. És una troballa molt important, ja que a la península ibèrica no hi ha gaires exemples d'aquest estil decoratiu. En restaurar-se els fragments de pintura, es conserven al museu de Montmeló.


Restes trobades al jaciment

Mons observans va ser declarat bé cultural d'interès nacional a la categoria de zona arqueològica l'any 2008.


Manar El Kadiri
1r Batx

6 comentaris:

Adrià Sanchez ha dit...

M'ha agradat la teva entrada, es increïble que amb tots els anys que han passat i que porta aquest assentament romà construït gran part no s'hagi destruït o fet malbé. Avui dia l'han nombrat parc arqueològic i de la natura que rep el nom de Mons Observans. Enhorabona molt bona entrada m'ha agradat per la forma en que esta escrita. Felicitats!

Unknown ha dit...

Carai hi ha restes romanes per tot arreu. Com bé diu l'Adrià, és increïble que amb tants anys, es conservin tantes restes i sobre tot, és impressionant l'estudi que s'arriba fer d'elles.
Molt bona la foto aèria.
Penso que està bé que es caracteritzi per pintures.

Bona entrada!

Unknown ha dit...

Bona entrada Manar!
La veritat és que no havia sentit a parlar gaire d'aquest parc arqueològic i de natura.Ni tampoc que els fragments de pintura trobats allà estiguin al museu de Montmeló.
Com han comentat anteriorment la Mireia i l'Adri, és al·lucinant com encara avui dia es conserven tantes restes...

Carla Espinosa ha dit...

Una entrada molt interesant la veritat, em sorprèn molt, com a tots, el fet de que una cosa així construïda a finals del segle II a.C estigui en bones condicions després de tant de temps.
Bona entrada!

Brian V. ha dit...

hem sorpren que amb tants anys es conservi tan be i no nomes aixo sino que penso en lo grans que eren les dimensions de les seves construccions.

Laia Fernández ha dit...

Cada dia es descobreixen més coses. Esperem poder-ne seguir trobant i així entendre cada vgada més la vida dels romans. S'ha conservat realment bé aquest jaciment, tot i els anys que deu haver passat sota terra. bona entrada!

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts