9 de novembre del 2012

ESTÈTICA GREGA MASCULINA

Avui dia, nosaltres tenim un tipus d'estètica lligada a l'època i les modes actuals, però qui la va inventar? Qui van ser els primers i com era el seu tipus d'estètica? Els grecs. 

No ens hi fixem, però tot aquest tema és molt complex. L'estètica té moltes parts: la manera de vestir, de maquillar-se, de pentinar-se, les modes... tot això canvia molt ràpidament sense adonar-nos-en, però fent la vista enrere ens donarem compte com de diferent és tot.

Als grecs els encantava la bellesa, "veure's guapos", i que els veiessin guapos.

La manera de vestir dels grecs era diferent a la nostra actual, com és evident. Per exemple, tenien diversos tipus de túniques pels homes, eren:

- El Kíto (quitó): Feta de lli, amb mànigues i cosida pels costats.

- L'exòmide o chiton: Anava cordada a una de les espatlles i deixava un braç, i l'espatlla a la vista. Sobre tot l'utilitzaven els obrers, els esclaus, els soldats i els artesans. Era una peça de roba per sortir al carrer i era unisex, quan se l'acurtaven per treballar era anomenat exòmide, quan era per anar de carrer chiton.

Hymation: Mantell quasi circular, de llana. Es posava sobre l'espatlla esquerra i es recollia per l'altre costat deixant sense moviment aquest braç. Era llarg pels homes en un estatus social alt, i per els homes joves més curt. Tapava molt, ja que els homes grecs no portaven roba interior. En alguns casos es posava sobre el quitó.



                Exòmide                                         Kíto (quitó)
                   
El calçat era fet a mida, per tant era car i no tothom s'ho podia permetre. La majoria de la gent caminava descalça, però si podies pagar un parell de sabates, el calçat no és gaire diferent al que utilitzem nosaltres avui dia. 

Les sabates eren unisex, tot i que entre els homes predominaven més les sandàlies, els esclops, i sabates. Depèn de l'època de l'any eren d'un material o d'un altre, predominaven els cuirs, la fusta i el suro. A l'antiga Grècia ja existien els talons i les plataformes. Els talons eren utilitzats per les dones, o les plataformes per els actors grecs.

El pentinat de "moda" en aquella època era portar el cabell arrissat i una gran barba, tot i que els guerrers per comoditat van començar a afaitar-se. El cabell el podien dur llarg o curt, això depèn del gust de cadascú. 

                                  Pentinat típic d'un grec  


Quins complements utilitzaven? Doncs portaven coses peculiars, per exemple els homes lliures portaven un anell, cada un amb un segell diferent gravat.  També duien barrets, cada classe social en tenia un model diferent.

Us sembla gaire diferent les nostres modes a les seves? Què en penseu, tot canvia però, sempre hi ha alguna cosa semblant, oi?

Llúcia Gómez 
4t ESO

14 comentaris:

Brian V. ha dit...

jo creia que els complements i la moda eren una cosa que s'havia inventat molt mes tard però aquesta entrada hem demostra lo contrari.

molt bona entrada.

Unknown ha dit...

sí, es clar que sempre hi ha alguna cosa semblant en la moda entre el passat i en el present.
una de les coses que ha canviat són les peces de roba perquè avui en dia estan molt desenvolupades, hi ha molta variació ,... en canvi abans eren túniques blanques i algunes amb un adorns de colors.
bona entrada Llúcia!

Cristian Martinez ha dit...

Han canviat molt, principalment per la diferencia d'anys, la moda ha canviat, cada any canvia, però encara guarda relació amb la seva base, molts d'aquests complements. Per exemple les sabates de taló i les plataformes, encara que les plataformes no s'utilitzen per la mateixa acció, encara es duen.
Bona entrada Llúcia!

Unknown ha dit...

La veritat és que, l'estètica ve i va, i està demostrat. A vegades si mirem fotografies de fa temps, ens preguntem: "però com podia anar així?" però aleshores estàvem bé, ens agradava.
Per suposat a tothom li agrada veure's bé, igual que als grecs o qualsevol altre persona.
La moda grega pel que he pogut comprovar era bastant senzilla, si ho comparem amb qualsevol altre.
Respecte al calçat, ja m'imaginava que seria molt car si es feia a mida, igual que passa ara mateix. Tot i que no m'imaginava que els actors grecs utilitzessin plataforma.
Per altre banda, el que em sorprèn és el pentinat que portaven... a mi, sincerament no m'agrada gens, però veure aquests pentinats són molt característics dels grecs.
Respecte als complements que portaven, pel que he vist, passa exactament el mateix amb els romans, ja anteriorment en la meva entrada publicada vaig comentar el mateix, la veritat és que em vaig quedar parada.

En fi, molt bona entrada Llúcia, i tens molta raó, tot i que l'estètica va canviant, sempre hi ha alguna cosa semblant.

Manar ha dit...

oh! no es diferencien de nosaltres en gaire cosa. nosaltres també ens arreglem per estar macos i atreure a l'entorn. De vegades em dic a mi mateixa com seria viure en aquella època sería emocionant.
bona entrada!

Irene Sánchez ha dit...

Tampoc hi ha gaire diferència en la moda d'ara! encara que abans no hi havia gaire variació, i ara vas pel carrer i veus roba i roba. M'ha sorprès que portessin complements, ja que pensava que eren més actuals.

Meritxell Redondo ha dit...

Jo si que hi veig diferència però també és veritat que hi ha una certa similitud... Per les fotos que he vist les túniques semblen molt incòmodes! També he pogut observar que els homes abans es preocupaven molt més per la seva imatge. Bona entrada! :)

Laia Fernández ha dit...

Potser no hi ha gaire diferència, però jo opino el mateix que la Meri: no és ben bé igual. Aquestes túniques que porten les podríem comparar com a molt amb un mocador que ens posem les noies per anar a la platja. Tot i així, deuria ser molt emocionant viure en aquella època. bona entrada!

Paula Campelo ha dit...

Sent realistes la moda ha canviat radicalment des d'aquella època. Actualment les coses estan molt avançades i estem molt acostumats a tot allò que tenim com a "moder". Estem en una societat en que creiem que si algú porta alguna cosa de roba que es portava l'any passat, ja no està a la moda.

Per aquesta raó, al veure com anaven vestits abans, m'he quedat molt sorpresa. Sabia que portaven túniques, però no sabia que portaven aquest tipus de pentinat tant extravagant. Si actualment veiéssim a un home amb aquest pentinat i la barba que portaven, tots inconscientment ens el quedaríem mirant.

No sabia que acostumessin a portar tants complements, creia que eren més simples.

Una entrada molt interessant Llúcia ((:

Sandra García ha dit...

Per molts anys i anys que passin i per molt que la moda canvi, hi queden restes de l'antiga moda d'aquella època.
Penso com la Paula, ami també m'ha sorprès aquest tipus de pentinats tant diferents als de ara.

Molt interessant Llúcia!

Unknown ha dit...

Em pensava que tot això de la moda era antic però no tant! Com és nota que encara que la moda evolucioni sempre queden petits indicis de la moda dels antics com seria la dels romans.
Molt bona entrada!

Unknown ha dit...

Realment la moda ha canviat moltíssim. Ara se li dona molta importància a tota la roba i complements que portem, tant sigui per colors, estil i fins i tot la manera en que ho portem. La nostra societat es basa en primeres impressions, tot allò que és estrany, diferent, dintre del concepte de moda, està mal vist, o es rebutja a primera vista..
Tot i així si que li donaven una mínima importància a la moda!
Molt bona entrada Llúcia!

Carla Espinosa ha dit...

No tenia ni idea de que fossin els grecs els que van començar tot aquest tema de l'estètica i sorprèn bastant que fins ara tot hagi seguit, encara que variat, però l'objectiu sempre ha estat el mateix.
M'ha sorprès bastant el fet de que els homes lliures portessin anells però tots amb un gravat diferent.7

Una entrada molt interessant Llúcia!

Adrià Sanchez ha dit...

Molt bona entrada Llúcia, gràcies a tu he pogut saber més coses sobre com anaven els homes vestits tot i que avui dia no sigui aquesta la tradició.
Sabia que els homes abans igual que les dones es maquillaven per poder estar més impressionants. També en sabia alguna cosa sobre com anaven vestits els romans però torno a repetir que ha estat un gran aclariment gràcies per la teva informació.
Enhorabona ha estat una molt bona entrada m'ha agradat llegir-la i ha estat fàcil de llegir. Bona entrada Llúcia.

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts