14 de novembre del 2012

FILOSOFIA MÉS MODERNA

La fundació Príncep d'Astúries convoca un acte anualment, des del 1981. Es premia als candidats per varies coses: arts, comunicació i humanitats, lletres, esports, ciències socials, investigació científica i tècnica, cooperació internacional i, per últim, concòrdia. 

Aquest any 2012, han sigut els diversos afortunats els qui han rebut aquest premi de les mans del príncep d'Astúries: Rafael Moneo (arts), Martha C. Nussbaum (Ciències Socials), Shigeru Miyamoto (Comunicació i humanitats), Federació Espanyola de Bancs d'Aliments (Concòrdia), Moviment Internacional de la Creu Roja i Lluna roja (Cooperació internacional), Iker Casillas i Xavi Hernández (Esports), Gregory Winter i Richard A. Lerner (Investigació científica i tècnica), i, finalment, a Philip Roth (Lletres). Nosaltres, però, ens fixarem en el cas guanyador de les Ciències Socials, Martha C. Nussbaum. 

Martha C. Nussbaum

Martha Craven Nussbaum va néixer el 6 de maig de 1947. És considerada una bona filòsofa d'Estats Units d'Amèrica. Filosofa principalment sobre la filosofia antiga, la filosofia política, la filosofia del dret i l'ètica. Ha escrit una quinzena d'obres al llarg de la seva vida, la majoria d'elles traduïdes en diversos idiomes. 

                                     Martha Craven Nussbaum

Nussbaum va haver de fer un discurs quan el premi se li va entregar. Anem a veure que és el que va dir, i ens interessa: 

-¿Se imagina un mundo sin enseñanzas humanísticas ni clásicas?


-Sería una amenaza muy grande para la democracia. Si la gente no aprende a pensar de forma riguosa y analítica, si no sabe construir argumentos filosoficos, serán como los esclavos de los tiempos de Sócrates. Son necesarias enseñanzas como los Diálogos de Platón, porque es necesaria la imaginación y la curiosidad para que las personas amplíen su mente y piensen en algo más que su familia y su círculo. Votarán sin la menor preparación, no entenderán a la gente de otras razas, religiones y clases sociales. Pero no hablo solo del latín, del griego, de la cultura clásica, es necesaria toda la literatura, el arte, la filosofía, la pintura.


Us deixem aquí el discurs sencer que la filosofa va fer quan el premi li va ser lliurat:



Què n'opineu de la seva afirmació?

Laia Fernández
1r Batx

5 comentaris:

Unknown ha dit...

Hola Laia!
Tot això dels premis de asturias, ja ho coneixia.
La veritat és que està molt bé i és bastant interessant.
Encara que he de dir que els més televisats per la tele són els premis de l'esport.
Bona entrada :)

Llúcia Gómez ha dit...

Ja coneixia igual que l'Ivan tot això dels premis Príncep d'Asturies, tot i que mai m'he parat a mirar l'entrega que televisen cada any. A més a més pensava que només es podia entregar el premi a persones Espanyoles.. ara ja sé una cosa més!
Respecte a l'afirmació de Martha, penso que té tota la raó del món. Les ciències clàssiques són la base de tot, i es necessari (per el que crec jo)que ensenyin aquestes matèries ja que t'ensenyen a raonar i pensar. També a saber coses del passat i entendre el perquè de les coses d'avui dia. Bona entrada(:

Xelo ha dit...

Estic d´acord amb la Martha C. Nussbaum, ja que penso que les humanitats són molt importants per a la vida humana, transmeten, fan pensar i fomenten les relacions entre persones, tot això ho fa la Literatura, la Història, la Psicologia, la Filosofia,etc que crec que estan engloblades en bona part dins del Món clàssic.
A més penso que el Llatí i les Matemàtiques s´assemblen molt, la manera en què s´aprenen aquestes dues matèries em semblen quasi iguals, són matèries estructurades, lògiques i que fomenten i enriqueixen la ment. A més el llatí va unit a les matemàtiques ja que a les matemàtiques els hi falta l´habilitat lingüística que dona el llatí.
Per últim he de dir que m´ha agradat el video dels Premis, sobretot la part en que parla sobre el creixement econòmic, ja que diu que aquet encara que estigui mesurat per números hauria d´estar relacionat amb les persones, ja que és un tema relacioant amb les ciències socials i això no sembla que ahui en dia es tingui en compte
Molt bona entrada¡¡ Gràcies ¡¡

Unknown ha dit...

Jo també estic d'acord amb l'afirmació de Nussbaum. Com ha dit, considero que les ensenyances humanístiques i clàssiques són fonamentals en la nostra vida, això ens ajuda a pensar i argumentar millor les coses. Ens ajuden a relacionar-nos millor amb altres persones, a entendre millor el món en el que vivim.

Respecte al que ha dit la Xelo, mai havia caigut en que les Matemàtiques i el Llatí s'assemblessin tant, m'ha agradat la manera de relacionar-les, i és que té raó, ens enriqueixen molt la ment.

Molt bona entrada Laia, ha estat molt interessant.

Brian V. ha dit...

Jo no en tenia ni idea de tot aixo, hem sembla molt interessant i estic totalment d'acord es important tenir una bona argumentació, que la gent sigui curiosa, la literatura, l'art i la filosofia.

TÀRRACO

Tots coneixem la ciutat de Tarragona, però pocs saben el seu origen i la gran importància que va tenir en l'època clàssica... En aquella...

Popular Posts