8 de novembre del 2012

EL COMERÇ DE L'IMPERI ROMÀ

El comerç de l'imperi romà era molt intens. També va ser un motor que va conduir a l'economia de finals de la República i principis de l'imperi.
Gràcies al comerç el llatí i les gestes de les legions van ser reforçades.

Els productes més comuns eren el blat, l'ordi, el cereal, els naps, alls,... Una de les grans exportacions d'Itàlia era el raïm que servia per fer els vins.

En els camps on hi plantaven tot aquest tipus d'aliments hi treballaven els esclaus i poques vegades els propis amus.
La via de transport més utilitzada eren les calçades romans, però la més utilitzada va ser el Mediterrani. 

Abans, la gent canviava productes per productes, però més tard ja començaven a intercanviar productes per monedes o riqueses. La moneda que utilitzava Roma s'anomenava sesterci. 


 calçada romana
       
raïm

sesterci

Alba Prieto
4t ESO

14 comentaris:

Unknown ha dit...

Hola Alba! Una informació molt clara i concissa. Com tu bé dius, abans intercanviaven productes per productes, i més tard ja ho canviaven per monedes, que és just com ho fem ara, encara que moltes vegades el preu és injust, però ja és un altre tema. M'ha cridat l'atenció la fotografia de la moneda. Respecte les vies de transport, ja havia sentit alguna cosa, arrel d'algun exercici d'un curs que treballàvem el comerç. Bona entrada!

Yasmina Ketami ha dit...

El comerç era un del principal impulsor de l'economia de llavors. A part d'impulsar l'economia també oferia llocs de treball als pagesos i a la gent de nivell més baix.
Moltbona entrada

Maria Guallar ha dit...

És evident que antigament el comerç er molt diferent, però ocupava la vida de moltes persones i es trovaba en un nivell molt diferent i molt més local, no com ara que es pot fabricar un producte a la Xina i el tindrem aquí de seguida.
Molt bona entrada, la informació és molt clara i entenedora.

Brian V. ha dit...

El comerç es una cosa molt important i sempre a estat present a les nostres vides. hem criden molt l'atenció les monedes, sembla ser que des de sempre s'ha posat la cara dels personatges importants en aquestes.

pregunta: algu hem sabria dir quin es el personatge representat en la moneda de l'esquerra?

Cristian Martinez ha dit...

El comerç va ser una base molt important, ja que com tu dius va reforçar l'ús del llatí. Era un punt en unió de tot l'imperi on apart de compartir els aliments segur que també parlaven de noticies que passaven en aquells llocs i així s'escampava per tot l'imperi.
El Mediterrani va ser molt influent gracies al comerç, per això moltes ciutats s'assentaven prop de les costes del Mediterrani.
Bona Entrada Alba!

Unknown ha dit...

Bona entrada Alba!
La veritat es que l'imperi romà ha tingut molts avantatges gràcies a la bona posició territorial que tenien. És obvi, que tenien un molt bon comerç, estaven a prop de la Mediterrània i com ha dit el Cristian, moltes altres s'assentaven a prop de les costes del Mediterrani per això.
Respecte a la pregunta del Brian, el dibuix de la moneda sesterci, també anomenada "nummus", em sembla que era la de "Adrià" un emperador de l'imperi romà del 117 al 138. Bona pregunta Brian!

Unknown ha dit...

Com molt bé has dit, les gestes de les legions i el llatí van ser reforçats gràcies al comerç que duien a terme. L'intercanvi de productes es va dur a terme fins que va aparèixer l’ús del diner. Aquest segon va suposar un gran avanç en l'economia, ja no calia que les parts implicades en la transacció necessitaren les mercaderies de la part oposada. Justament la civilització romana va ser de les més avançades en estendre aquest concepte i van començar a fer un ús de monedes.

En relació a la pregunta del Brian, com bé a dit l'Angi, el senyor que apareix a la moneda és l'emperador Adrià. Va morir l'any 136 i va ser enterrat en un monument construït a Roma que s'anomena "El Castell de Sant Angel".

Bona entrada!

Manar ha dit...

aixó és el que estudiem a classe. basicament veig que a totes parts cioncideixen les primeres carecterístiques del comerç.
bona entrada!

Martina Maldonado ha dit...

Bona entrada Alba! M'ha cridat molt l'atenció que els propis amos treballaren les seves terres!! Mai m'hauria imaginat allò s'hagi fet en aquella època, on predominava el feudalisme.
Per altra part m'ha agradat que hagis posat la imatge de les monedes que s'utilitzaven en aquell moment ja que podem veure que no són molt diferents a les que utilitzem ara. Algú sap de quin material estan fetes?

Laia Fernández ha dit...

Suposem que això era com està passant ara i sempre ha passat: els treballadors són els que s'esforcen (la majoria), mentre que els que tenen els diners i posen les empreses només miren. Però bé, és interessant saber que els romans van evolucionar i van deixar de fer intercanvi de productes, per fer-ho amb diners. bona entrada!

Unknown ha dit...

Tens tota la raó, el comerç era molt important a aquesta època. Era el que calia fer per poder viure i alimentar-te. Trobo molt bonica la moneda. Bona entrada!!

Carla Espinosa ha dit...

Com bé has dit el comerç era com la base de l'economia en aquella època.
M'ha sorprès bastant el fet de que en algunes ocasions els propis amos de les terres conreessin si tenien esclaus per a fer-ho.
Una entrada molt interessant Alba!

Paula Campelo ha dit...

Tots coneixem la importància de l'imperi Romà, ja que va ser un imperi molt potent. Abans, es feia el troc, com ha explicat l'Alba, l'intercanvi d'una sèrie de productes per uns d'altres, però tot va millorar quan va aparèixer la moneda, tenint en compte que podien pagar el preu exacte i no amb altres productes.

M'ha impressionat molt la fotografia de les calçades romanes, ja que encara que n'havia sentit a parlar no m'imaginava com eren exactament.

Bona entrada Alba!

Llúcia Gómez ha dit...

Està clar que en aquella època el comerç era molt important, però com bé a dit la Maria era a un nivell molt més local. La gent intercanviava les seves coses per les que necessitaven, tot i que les monedes no van tardar molt en arribar. De petita ens van ensenyar com feien les monedes a l'antiguitat i és de una manera molt manual, això explica la seva forma irregular i que el dibuix no estigui totalment centrat.
Molt bona informació Alba, curta però precisa! Bona feina:)

TÀRRACO

Tots coneixem la ciutat de Tarragona, però pocs saben el seu origen i la gran importància que va tenir en l'època clàssica... En aquella...

Popular Posts