LA SALUTACIÓ ROMANA

Hi ha diferents maneres de saludar, mai us heu parat en pensar en quina era la salutació dels romans?

La salutació romana és un gest en el qual una persona estén el braç dret cap a davant, de manera recta, amb la palma de la mà cap avall.

Aquesta salutació ha evolucionat a través del temps, i  no es considera que en l'antiga Roma s'utilitzés de manera oficial, tot i que existeixen molts  testimonis del seu ús en l'Imperi Romà.
En la Columna de Trajà, és a dir, a Roma, apareixen molts relleus on es mostra legionaris saludant a l'emperador d'aquesta manera. O també, en un relleu del segle II d.C, que va ser trobat a prop d'Efes, apareix aquesta salutació en un funeral d'un oficial militar.

Amb la desaparició de l'Imperi Romà també va desaparèixer aquesta salutació,   tot i que més tard, al segle XVIII, molts intel·lectuals i filòsofs van revalorar les institucions tradicionals de l'antiga República Romana, i van donar un significat heroic a  la "salutació romana".

Podem trobar pintures de l'estil neoclàssic, de Jacques-Louis David, on mostra als revolucionaris de la R. Francesa, que fan la salutació  romana, com seria "Jurament del Joc de la pilota", 1792, o també el "Jurament dels Horacis", del 1784, o es presenta aquest gest explicant un episodi llegendari de Roma.

El Jurament dels Horacis- Jacques-Louis David, 1784

I és que podem trobar molts quadres on es mostra la salutació romana, no obstant, a partir del segle XIX a Europa va passar a ser un senyal de jurament, i no d'una salutació.

Aquest gest també es va realitzar en el Jurament de Lleialtat, a la bandera dels EEUU en 1892, però nomenat com "salut Bellamy", que més tard, a l'any 1942 va ser prohibit.

A partir del 1922, Mussolini, va fer que el partit Nacional feixista d'Itàlia, emprés la salutació romana obligatòriament, això va fer que fos un model per a la salutació nazi, ja que  després va ser utilitzat  per Hitler i tota Alemanya. A més, també es va fer servir en la dictadura franquista d'Espanya.

Actualment, en veure aquesta salutació s'associa amb les idees del feixisme i el nazisme, per això ha estat rebutjada per gairebé tot el món. A Itàlia, està prohibit fer aquest gest des del 20 de juny del 1952, tot i que només quan es realitzen manifestacions exteriors de caràcter feixista; si es fa això pots estar sotmès a sis mesos de presó i multes.

No obstant tota aquesta història de la salutació romana, encara avui en dia, en el cinema s'utilitza aquest gest per ambientar les pel·lícules de l'imperi Romà, com seria en Gladiator, Espartac, etc.

Per cert, sabíeu que l'any 2005, es va provocar un gran enrenou quan el futbolista italià, Paolo Di Canio, al marcar un gol es va dirigir al Lazio amb la salutació romana?! Aquest gest va fer que el futbolista apareixés en totes les portades dels diaris i que fins i tot se'l volgués tornar a sancionar un altre cop  per la mateixa raó a la federació italiana.


Paolo Di Canio fent la salutació romana.

Per acabar, què us sembla la salutació romana? Vosaltres també l'associeu amb el feixisme?

Angi Johana Chang
4t ESO
 

Comentaris

Unknown ha dit…
Dios! Quants problemes i moviments arriba ha tenir una salutació. Jo crec que es molt excessiu que per fer aquesta salutació t'hagin de posar a la presó.
Bona entrada Angi, molt interessant, ara quan vagi a Itàlia ja sabre que no puc fer. :)
Adrià Sanchez ha dit…
Molt bona entrada Angi, crec que esta molt bé, jo si que relacionava aquest salut amb el feixisme, però tot i això crec que és una salutació diferent a totes les altres. Molt bona entrada sobre tot la gràcia que té de posar la fotografia d'un jugador de futbol saludant com l'antiga roma, felicitats Angi m'ha agradat molt.
María Jiménez ha dit…
Sincerament, INCREÏBLE! Mai m'havia parat a pensar que un simple gest, el qual significava un salut per als romans, podia causar tants problemes! Em sembla molt injust. Realment, no està gens bé que a partir d'aquest gest de salutació, es pogués dur a terme una història tant llarga de feixisme i franquisme! Es molt interessant el fet de no poguer fer la salutació romana al propi país... Bona entrada ANGI, molt interessant!
Unknown ha dit…
Ufff...!!! És increíble la història que té radera una simple salutació. Penso que és un salutació diferent i "orginal". Jo com l'Adrià també la relacionava amb el feixisme.
M'ha agradat que posessis la imatge del jugador e futbol. Molt bona entrada!
Eulàlia Tarragó ha dit…
Sempre he relacionat aquesta salutació amb Hitler i el feixisme. Per aquesta raó, avui en dia la persona que fagi aquest gest està mal mirat. No pensava que vingués dels romans ni molt menys que tingués tanta historia! Ara que hi penso, veig que Hitler a part de copiar aquesta salutació, també ha copiat altres coses com el signe nazi.
En respecte al cas de Paolo Di Canio, trobo molt fort que s'hagi atrevit a fer aquesta salutació ja que esta molt mal vist.

En fi, has fet una bona entrada Angi!
Llúcia Gómez ha dit…
Molt interessant Angi! No sabia que una salutació comportés totes aquestes pegues... tot i que si que recordava haver-la vist de manera de jurament en alguna pel·lícula. Estic d'acord amb l'Adri, si que recorda una mica al feixisme, però no imaginava que es pogués arribar a prohibir una manera de saludar.
Per altre banda, si mirem bé el quadre del jurament dels horacis, es veu molt clar com fan aquesta salutació tot i que aquesta pintura va ser pintada durant la revolució francesa no durant la època dels romans. Molt interessant, bona entrada Angi.
Paula Campelo ha dit…
Jo també he relacionat sempre aquesta salutació amb el feixisme, sobretot amb Hitler. El que no sabia era que aquesta salutació prové dels antics romans i que era tan important per a ells. La veritat és que crec que no li haurien de donar tanta importància a una simple salutació i s'haurien de preocupar més per coses amb més rellevància.

M'ha sorprès molt que a Itàlia estigui prohibit fer aquest tipus de gest, però crec que realment tenen les seves raons. És increïble que simplement amb alçar la mà d'aquesta manera pugui tenir tants significats i a la mateixa vegada crítiques.

Molt bona entrada Angi!!
Carla Espinosa ha dit…
Mai havia sentit a parlar de que una simple salutació pogués arribar a causar tants problemes a la gent i que s'haguessin de fer gestos en concret.
Tenint en compte que hem adoptat tantes coses de la cultura romana m'estranya bastant que aquesta salutació desaparegués juntament amb la desaparició de l'Imperi Romà.

Bona entrada Angi.
Manar ha dit…
ohh! no sabia pas que el salut dels nazis estigués inspirat en els dels romans és molt intressant, aquest salut empre m'ha semblat molt extrany i curios.
en forma de jurament sempre l'he vist a la tele o fins i tot a vegades es bromeja amb aquest acte per jurar alguna cosa.
Molt bona entrada!
Unknown ha dit…
Que curiós que aquest gest tingui tanta història darrere. Jo sempre l'havia associat amb el nazisme, no sabia que els antic romans ja l'utilitzessin. Segur que hi ha moltíssims més gestos que provenen dels romans i no ho sabem.
Molt bona entrada Angi!
Meritxell Redondo ha dit…
Jo no crec que s'hagi de relacionar amb el nazisme... La gent és molt exagerada, crec que s'hauria de relacionar amb les coses bones i no les dolentes.
Molt bona entrada! :)
Yasmina Ketami ha dit…
Ara, actualment si fem una salutació romana tothom la relaciona amb el salut feixista, desgraciadament.És una salutació que realment té un pasat, no Nazi, sinó Romà i crec que saludar així infunda molt de respecte pel passat Feixista.
Està molt bé aquesta entrada, Ben fet:)
Irene Sánchez ha dit…
Sincerament, penso que tothom que vegi aquesta salutació la relacionarà amb el feixisme instintivament, però crec que no hauría de passar això perquè no té res a veure, i els romans s'ho van inventer no per res en concret i molt menys per aquest tema, així que crec que és massa fort que fins i tot posaven a la gent a la pressor per fer aquest gest.
És una entrada molt completa i una idea molt original! felicitats Angi!
Unknown ha dit…
Actualment si fem una salutació romana tothom o la gran majoria de la gent el relacionaria amb el feixisme tot i que crec què la gent hauria de saber trobar les diferències o almenys saber que pot ser un dels dos i no criticar sense saber-ho.
Molt bona entrada Angi!
Laia Fernández ha dit…
Mare meva!!! Quina curiositat més divertida. Jo igual que els meus companys l'hagués relacionat amb el feixisme, ja que aquest gest és dels més mítics i el que surt més a les imatges de les guerres. bona entrada!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES