EL NOSTRE CINEMA ACTUAL COM ERA A L'ANTIGA GRÈCIA?
Les pel·lícules i el cinema és un dels nostres entreteniments més comuns i que més utilitzem a la nostra vida quotidiana, si el comparem amb com era a l'antiga Grècia tenen poc en comú, però sí que podem trobar algunes semblances en la seva finalitat i l'impacte cultural.
El que és aquí el cinema, allà era el teatre.
1. Teatre a l'antiga Grècia:
- Tragèdies i comèdies: Les formes principals del teatre eren les tragèdies i les comèdies que parlaven de temes humans universals, sovint relacionats amb déus, herois i la vida quotidiana.
- Escenaris i amfiteatres: Les obres es representaven en grans amfiteatres a l'aire lliure, amb un escenari central i un gran espai pel públic, similar als cinemes actuals pel que fa a l'espai comunitari.
- Actors: Només els homes actuaven i sovint interpretaven múltiples papers incloent els femenins utilitzant màscares i vestits per canviar de personatge.
2. Similituds amb el cinema actual:
- Narrativa i temàtica: Tant el teatre grec com el cinema modern utilitzen històries per explorar la condició humana, conflictes emocionals, dilemes morals i situacions temàtiques.
- Tecnologia i efectes especials: Encara que el teatre grec utilitzava mecanismes senzills alguns són similars amb els actuals.
- Funció social: El que tenen en comú amb aquest tema és que tots dos serveixen com a mitjans d'entreteniments, educació i reflexió social. A més a més el teatre grec també educava en l'àmbit religiós.
3. Diferències clau:
- Tecnologia: Evidentment, el cinema actual és molt més avançat tecnològicament amb l'ús de càmera, edició digital, so, efectes especials i projecció en pantalles grans.
- Accés i distribució: El cinema permet la distribució massiva i global de les pel·lícules, a diferència del teatre grec que era una experiència local i temporal.
- Durada i format: Les obres teatrals gregues acostumaven a durar diverses hores, mentre que les pel·lícules durant entre 90 a 3h. A més a més que les pel·lícules ofereixen una experiència narrativa visual continua, per l'altra banda el teatre depèn mes de la presència en viu i de la interpretació física dels actors.
En resum, el cinema actual i el teatre de l'antiga Grècia són diferents en molts aspectes pràctics i tecnològics, però tots dos comparteixen la intenció de narrar històries significatives i oferir una experiència compartida al públic.
Comentaris
Ho he trobat molt interessant per això et deixo aquesta informació extra.
Com a curiositat es considera que el primer teatre romà que es va construir va ser el teatre de Pompeia l'any 55 a.C. i gràcies a aquest es van construïr molts altres teatres per tot l'Imperi Romà.
Moltes gràcies per la teva explicació!!!