NUMA POMPILI, EL SEGON REI DE ROMA

Numa Pompili va ser el segon rei de roma. Després de la mort de Ròmul, el fundador de Roma, Numa, un savi respectat per la seva saviesa i pietat, va ser triat per succeir-lo.

    Escultura de Numa Pompli Jean-Baptiste Roman

Segons explica una de les moltes llegendes que podem conèixer avui en dia, Numa Pompili va ser un rei molt pacífic i molt religiós, conegut per establir moltes institucions religioses i socials a Roma. 

Es diu que va rebre la seva saviesa directament dels déus, especialment de la nimfa Egèria, amb qui es trobava en un bosc sagrat durant la nit. Egèria li donava consells divins que ell després  aplicava per governar Roma.

    Numa Pompili parlant amb Egèria Felice Guiani

Durant el seu regnat, Numa va establir moltes pràctiques religioses romanes, com el calendari de festes i rituals, i va crear diversos càrrecs sacerdotals, com els pontífexs i els flamins. Va fundar el col·legi dels vestals, sacerdotesses que mantenien el foc sagrat de Vesta. També va introduir el culte a Janus (Jano) i va construir el temple Janus, les portes del qual es mantenien obertes en temps de guerra i tancades en temps de pau.

Per sempre, Numa va ser recordat recordat com un rei savi i pietós que va aportar pau i estabilitat a Roma, centrant-se en la religió i la seva moralitat per unificar i civilitzar els romans. La seva llegenda destaca la importància de la religió i la tradició en la fundació de les institucions romanes.

Aquí us  deixo un vídeo que explica bastant bé la seva història també!

Tigist Masllorens 
4t ESO

Comentaris

Carla López ha dit…
Molt bona entrada Tigist! una curiositat es El llibre perdut de Numa Pompili
Segons la llegenda, Numa Pompili va escriure llibres sagrats que van ser enterrats amb ell. Descoberts el 181 aC, els senadors els van cremar, penssant que el seu contingut desestabilitzés les pràctiques religioses. Així, els textos de Numa es van perdre per sempre, deixant un gran misteri històric.
Judit Muñoz ha dit…
Bona entrada Tigist, una cosa molt curiosa que he trobat es que a Numa Pompili li agradava molt filosaofar, saps si alguna vegada va escriure algun llibre sobre el tema?
Gil Claramunt ha dit…
Molt Bona entrada Tigist, es molt interessant perquè tots coneixem a Ròmul i la seva història però en canvi no sabem practicament res de la persona qui el va succeir, Numa. Aquest era el cunyat de Romul ja que es va casar amb Tàcia, la filla del rei sabí Titotacio, germana de Hercilia (esposa de Ròmul). Numa també es conegut sobretot per la seva devoció als deus i va ser un dels que va crear grans escoles de secerdots com dón les vestrals, els flemins i els puntificis. Durant el seu regnat també es van crear els temples més antics de Roma: el de Vesta i Jano, per to això que se'l coneix com a Numa, el devot.
Numa és el segon dels set reis que va tenir Roma i el seu successor va ser Tulio Hostilio que va governar de manera molt diferent a ell.

Moltes gràcies

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES