ELS PERISTILS DE L'ANTIGA GRÈCIA

El peristil és una característica arquitectònica emblemàtica de l'Antiga Grècia que es pot trobar en molts dels seus temples i edificis més destacats.

Aquesta estructura consisteix en un pòrtic de columnes que envolta completament l'edifici, creant un espai cobert a l'aire lliure i afegint una imponent presència visual.

Els peristils eren una part integral del disseny dels temples grecs, i tenia diversos propòsits funcionals i simbòlics. En primer lloc, proporcionaven un espai pels rituals religiosos i les cerimònies, permetent que la gent que ho tenia permès, circulés pel voltant del temple mentre rendien culte als déus. A més, els peristils també servien com a lloc de reunió i assemblea per a la comunitat, sent un punt de trobada important per a esdeveniments socials i polítics. Però la construcció dels peristils es va fer principalment per les pràctiques religioses de l'Antiga Grècia. 

Aquests temples solien estar dedicats a divinitats específiques i eren lloc de peregrinació i adoració per a la població local. Els peristils no només eren espais funcionals, sinó que també eren escenaris de gran bellesa estètica, amb unes columnes elegants i una proporció exacte i harmoniosa.

Temple de Atenea a Paestum - Cal·lícrates

Un gran exemple clàssic de temple amb un impressionant peristil és el Partenó, situat a Atenes, Grècia. Aquesta estructura, construïda al segle V aC en honor a la deessa Atena, presenta un peristil amb columnes dòriques que envolten tot el temple, creant una imatge icònica de la civilització grega antiga.

Partenó d'Atenes, Grècia - Ictinos i Cal·lícrates

Un altre gran exemple és el temple d'Hera a Paestum, situat a Itàlia, aquest temple grec del segle VI aC té un peristil ben conservat amb columnes dòriques.

Temple d'Hera a Paestum

Una curiositat interessant sobre els peristils és que, tot i la seva popularitat i ampli ús en l'arquitectura grega, també van ser adoptats per altres cultures antigues, com els romans i els bizantins, que els van incorporar als seus propis edificis religiosos i públics.

En resum, el peristil és una característica arquitectònica grega que combina espais religiosos i elegància per crear un ambient sagrat que encara ens captiva avui en dia.

Nora Agulló i Font 

4t ESO 

Comentaris

Irene Roldán ha dit…
Bona entrada!Si ens fixem en l'orígen del nom podem veure què el seu significat és molt literal περίστυλος de περί "al voltant" i στὺλος "columna". D'aquestes construccions també hi ha una molt coneguda a les restes d'Ampuries que es diu la Domus de Peristil. La coneixies?
Martina Pareras ha dit…
Bona entrada Nora! Et volia preguntar si sabies quin arquitecte es va inventar aquesta característica arquitectònica? I per altra banda, m'agradaria comentar-te que el Temple de Posseïdor és un temple que es troba a uns 70 km del sud-est d'Atenes, que també està format per un peristil. Va ser construït entre el 444 i el 440 aC sobre les ruïnes d'un temple del període Arcaic. Aquesta construcció va ser ordenada per Pèricles, un important general i polític, i és considerat un dels principals monuments de l'Edat d'Or d'Atenes. La seva característica més emblemàtica és que es troba en un penya-segat davant del mer el que fa un conjunt molt especial i bonic.
Tigist Masllorens ha dit…
Es veu que els pestils van influïr molt en l'arquitectura posterior. Tot i que originariament es va desenvolupar a l'Antiga Grècia, el concepte de peristil va ser adoptat i adaptat per altres cultures al llarg de la història. Bona Entrada!
Carla López ha dit…
Hola, una curiositat son els misteris dels Peristils Grecs Desapareguts
encara que eren molt comuns a l'Antiga Grècia, molts peristils han desaparegut, deixant incògnites sobre la seva funció i significat. Cada un que es desaparegut representa un enigma arqueològic, recordant-nos que la història de la Grecia antiga encara ara ens deixa enigmes sense descobrir
Gil Claramunt ha dit…
Molt bona entrada! Molt interessant, no coneixia aquest estil arquitecòonic però ara que l'has explicat sí que l'he vist representat en molts edificis importants d'aquella època. Vull afegir que peristil ve del llatí "peristylium" i que també dona nom a l'espai central delimitat per aquestes columnes, és a dir quan es parla de peristil ens podem referir al pati central o a les columnes. Els experts diuen que amb el pas del temps els peristils van donar lloc als clauses que coneixem avui en dia i que també estan formats per un pati rodejat de columnes amb uns passadissos on s'hi pot passar.
Aquest estil arquitectònic també ens recorda la importància que donaven els romans tant en la funcionalitat com en la bellesa en la construcció de temples religiosos.
Molt interessant!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES