L'AMOR IMPOSSIBLEMENT PERFECTE

Sincerament, aquest mite em va cridar l'atenció perquè no era gaire popular, és a dir, no havia escoltat abans aquesta història i em va semblar interessant poder-la compartir al bloc. 

Aquesta és la història de Pigmalió i el seu amor per la perfecció. En aquest mite hi ha molts temes a tractar, com el perfeccionisme humà, la cerca de l'amor etern i una visió perfecta de nosaltres mateixos (perquè si volem a algú perfecte, vol dir que nosaltres també ho som).

Pigmalió era el rei de Xipre i cercava una dona per casar-se amb ella. La seva cerca va durar molt temps, ja que el rei buscava una persona perfecta. Això, com podem comprendre, era gairebé o podríem confirmar que era impossible de trobar. 

En adonar-se que seria impossible trobar la seva estimada perfecta, Pigmalió va decidir que la millor decisió era crear escultures per compensar l'absència d'una estimada. Durant aquest procés, el rei es va enamorar d'una de les seves escultures. Finalment, Afrodita, en veure el que estava passant, li va concedir a Pigmalió el seu desig i va fer que l'escultura de la seva estimada cobrís vida.

Pygmalion Adoring His Statue de Jean Raoux (1717)

Actualment, en psicologia, l'efecte Pigmalió està descrit com a mecanisme psicològic o emocional que pot condicionar l'èxit d'una persona. Es refereix a un resultat proper a les expectatives inicials. 

Segons aquest comportament, una persona espera un resultat concret, però que depèn d'altres persones o factors externs, fa que la persona modifiqui la seva manera de comportar-se. En conseqüència, canviarà aquests factors externs i així augmentarà la seva probabilitat d'aconseguir allò que al principi semblava que no podria per les condicions inicials. 

L'efecte Pigmalió està molt estudiat en l'àmbit educatiu i esportiu. Us explicaré un exemple per entendre aquest efecte millor. Si un professor creu que un alumne traurà bones notes, ho farà. Deixant de banda les seves capacitats o el fet que s'esforci més, també és perquè el professor modifica la seva conducta, per exemple: avaluant de manera subjectiva, premiant excessivament els encerts, donant-li un tracte diferent... Hem de tenir en compte que no tots els professors que creguin que un alumne traurà bones notes patiran l'efecte Pigmalió, només s'anomena així quan s'observa una modificació de la conducta.

Aquí us deixo un esquema que us pot ajudar a consolidar aquest terme. Heu patit aquest efecte per part d'algú? Heu sigut vosaltres qui heu aplicat aquest efecte?

Esquema de l'efecte Pigmalió creat per Francisco Torreblanca

Amina Boukhzar
1r Batx

Comentaris

Maria Teresa Valls ha dit…
Bona entrada! La veritat és que havia sentit a parlar de l'efecte, però el mite no el coneixia. L'esquema que has afegit va molt bé per entendre com funciona aquest procés. Personalment, crec que tots hem pogut patir aquest efecte. Les expectatives o creences de la gent acostumen a influir en les nostres pròpies accions o pensaments. El que hem de fer és intentar analitzar realment el que nosaltres pensem per poder-ho diferenciar de les influències externes.
Bruna Safont ha dit…
Bona entrada!
Mai havia escoltat sobre l'efecte Pigmalió, trobo molt interessant com aquest mite antic encara té rellevància avui en dia, especialment en l'educació i l'esport. Recordo un cas similar a l'escola, on un professor confiava en mi i això em va donar l'empenta per treballar més dur i superar els meus límits.
Nora Agulló ha dit…
Que interessant!! M'ha encantat!! Deixem dir-te una curiositat:
La història de Pigmalió ha inspirat nombroses obres literàries i artístiques al llarg dels segles. Una de les adaptacions més famoses és l'obra de teatre "Pygmalion" escrita per George Bernard Shaw el 1913, que posteriorment es va convertir en el musical "My Fair Lady".

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

LES CIUTATS ROMANES