UNA RUTA PER LA MITOLOGIA AL LOUVRE

El Louvre, que segurament la majoria coneix, està situat a París i és un dels museus més grans del món. Tan gran que es diu que si miressis durant 30 segons cada quadre que hi ha podries passar-te uns 200 dies passejant pels passadissos. Pot  semblar impossible, però el número té sentit un cop saps que el museu té més de 35.000 obres d'art. Entre elles, la famosa Mona Lisa. Però no només això, també té grans obres relacionades amb la mitologia grega, així que avui us invito a un "tour" per les peces més importants de la mitologia al Louvre.

Comencem la visita a la planta -2, allà hi ha recepció i és on comprem les entrades. Un cop comprades ja podem començar la visita. El museu té 5 plantes,  però visitarem principalment la 0 i la 1, ja que és on es troben les obres més destacades. 

Entrem al pis 0

Sala del pis 0
 
La primera obra que trobem és el sarcòfag de les nou muses. Aquest és un sarcòfag del segle III d.C que està decorat amb relleus que representen les mou muses de la mitologia grega. Les muses eren divinitats que inspiraven les arts i les ciències i que de fet les podem veure representades en altres pintures del museu.
El sarcòfag de les nou muses situat a l'ala d'antiguitats gregues, etrusques i romanes

Si avancem una mica trobarem una coneguda escultura que segur que us sona, la Venus de Milo. És una de les escultures més famoses del món antic i tot i que se suposa que l'artista és Alexandre d'Antioquia, però no hi ha consens absolut. Representa a la deessa Venus (Afrodita) qui era la deessa grega de l'amor i la bellesa. Realment continua sent una referència de bellesa; desenes d'artistes s'han inspirat en aquesta venus per crear bellesa.
Venus de Milo, Alexander Antioquia

Caminem unes passes i de seguida ens trobem amb Diana de Versalles al mig de la sala. És una escultura de marbre que representa a Diana (Artemisa) en plena caça i acompanyada d'un cérvol. Diana era la deessa de la caça, la naturalesa i la lluna. Com a curiositat, el Titànic, el famós transatlàntic, transportava una còpia d'aquesta mateixa estàtua quan es va enfonsar.
Diana de Versalles al mig del passadís

Ara pugem les escales i passem a la primera planta. Aquí veurem la primera i única pintura d'aquesta ruta. Es diu "La intervenció de les sabines". Aquesta és una mica diferent, ja que no és ben bé mitologia grega sinó romana. Representa un episodi mitològic de la fundació de Roma. Resumidament, veiem a les dones sabines intentant posar pau en el mig del caos d'una guerra, després que elles fossin raptades pels romans.
La intervenció de les Sabines, Jaques-Louis David (1799)

Estem arribant a la fi del nostre "tour" i deixo el millor pel final. Continuem al final del passadís i ens trobem amb l'estàtua que tots esperàvem, o almenys jo, la Victòria de Samotràcia. Situada al mig de les escales, la deessa atrau tota l'atenció que es mereix. Aquesta era la deessa de, tal com diu el seu nom, la victòria i l'èxit (Nike en mitologia grega). Té ales i sembla que estigui flotant sobre la proa d'un vaixell. Té les ales esteses i la túnica li oneja com si hi hagués una brisa que només l'afecta a ella. Normalment, hi ha una llarga cua per tenir una bona foto, però si hi ha l'oportunitat, veure-la de prop és imprescindible.
Victòria de Samotràcia

Ara sí, acabem la visita, i de la manera més bonica possible, amb amor. L'última estàtua és la dels enamorats Eros i Psique a punt de fer-se un però. Eros (Cupido), el déu de l'amor, s'enamora de Psique, una mortal. És una estàtua que, tot i estar feta de pedra, transmet passió i delicadesa alhora. També la idea que l'amor pot anar més enllà de la mortalitat i la divinitat.
Eros i Psique, Psique a baix amb les mans alçades i Eros a sobre

Amb aquest final tan bonic acaba la visita d'avui. És evident que les fotos no fan cap justícia a l'art, per tant, aprofiteu qualsevol oportunitat per veure-les en persona.

Aina Garcia 
4t ESO

Comentaris

Judit Muñoz ha dit…
Molt bona entrada Aina! Trobo que es una idea molt original! L'obra que més m'ha cridat l'atenció es la del sarcòfag de les nou muses. M'he posat a investigar una mica i he trobat que les muses moltes vegades apareixen amb Apol·lo, ajudant-lo amb el seu paper de protector de les arts i de la música.
Martina Pareras ha dit…
Super bona entrada Aina!!! M'ha agradat molt perquè ens dones una oportunitat a les persones que no hem visitat el Louvre de poder contemplar algunes de les obres més destacades amb relació a l'antiga Grècia. Si ens deixem portar una mica més pels passadissos del museu podrem trobar una altra obra, menys coneguda, d'una Venus. Aquesta és la Venus d'Arle, una estàtua de marbre que va ser esculpida a finals del segle l aC. És una còpia de la famosa estàtua romana "Afrodita de Tèspies" de l'escultor Praxíteles. La Venus d'Arle és l'escultura d'una dona que ens mostra la delicadesa com a un factor clau i que l'intenta transmetre per mitjà de l'escultura.
Caterina Cuspinera ha dit…
Ostres Aina, quina bona entrada. Ara que l'he llegit en tinc moltes ganes d'anar-hi, quina passada!!!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES